Írországban felejtett egy magyar csalót a rendőrség

Infostart
2019. április 25. 10:14
Hat elfogatóparancs van érvényben a magyar férfi ellen, akinek a kiadatását is elrendelte egy ír bíróság, de a magyar rendőrök még nem tudtak elmenni érte.

Az Irish Times szerint a férfi kiadatását a múlt hónapban rendelte el az ír bíróság, ennek határideje hétfő éjfél lett volna. Bár a lap szerint a magyar hatóságok azt közölték, hogy április 16-án három rendőr utazik ki a férfiért, a húsvéti ünnepekre hivatkozva, valamint arra, hogy nem találtak megfelelő járatot, végül nem érkeztek meg - írja a Blikk.

A magyar ügyészség szerint a férfi egy társával együtt magyar civil szervezetektől csalt ki pénzt. A több mint 560 befizetőnek, amelyek között több mint 260 külföldi cég is volt, azt ígérték, hogy indulhatnak egy pályázaton, így nagyobb támogatásra lehetnek jogosultak. Ám végül a beszedett több ezer eurónyi pénzzel felszívódtak.

A magyar rendőrség közleménye szerint a férfi ellen továbbra is érvényben van több európai és nemzetközi elfogatóparancs, ezért a hazahozatalára hamarosan sor kerül.

"A körözött személy átadására vonatkozó ír bírói döntés április 12-én éjfél után vált jogerőssé, addig ugyanis K. László halasztó hatályú fellebbezést nyújthatott volna be. Az ír hatóságok hivatalosan április 15-én járultak hozzá a másnapi átadáshoz, amelyet megszervezni – egy nap alatt – jogi és technikai akadályok miatt nem volt lehetséges. A magyar igazságügyi hatóságok ezért a nemzetközi gyakorlatban általános, tíznapos hosszabbítási kérelmet nyújtottak be. Ezen kérelmet és az április 26-ra elkészített útitervet az illetékes ír bíróság elutasította" – közölte a rendőrség.

Az ír lap szerint viszont a bíróság nem találta meggyőzőnek a magyarok érvelését. A kiadatás elrendelésétől kezdve ugyanis 25 nap állt rendelkezésre László elfogására.