eur:
395.93
usd:
366.9
bux:
65646.69
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Balla Lajos (középen j) tanácsvezető bíró és az elsőrendű vádlott (k) az olaszliszkai emberölés ügyében tartott helyszíni tárgyaláson. A különleges rendőri és biztonsági intézkedések mellett tartott, több mint kétórás tárgyalás során a másodfokon eljáró Debreceni Ítélőtábla tanácsa szemrevételezte a helyszínt. Szögi Lajos tiszavasvári tanárt a gyermekei szeme láttára verték agyon 2006. október 15-én Olaszliszkán, miután a férfi autójával elsodort egy út mellett haladó kislányt, aki az árokba esett, de nem sérült meg.
Nyitókép: MTI/Vajda János

Fordulat az olaszliszkai lincselés ügyében: mégsem az áldozat családja kapja a pénzt?

Lapértesülés szerint az olaszliszkai lincselés első rendű vádlottjának számlájára már átutalták a rossz tartási körülmények miatt megítélt 5 millió forintot, de jelenleg a Szögi család nem számolhat azzal, hogy végrehajtás útján hozzájut a pénzhez. Az áldozat családjának megítélt kártérítés összege 42 millió forint.

A nem megfelelő „tartási körülmények” miatt pert nyert az állammal szemben ifjabb H. Dezső. Az olaszliszkai lincselés elsőrendű vádlottjaként 17 évre elítélt férfi ötmillió forintot kapott kártalanításként az általa kifogásolt börtönállapotok miatt – közölte korábban a Bors.

Sokáig úgy tűnt, hogy ez az összeg az áldozat családjának megítélt 42 millió forintnyi kártérítés része lehet, ám

a lap legújabb információi szerint a Szögi család jelen pillanatban nem számíthat arra, hogy végrehajtsák H. Dezsőn a tartozást.

A Szögi családot képviselő Helmeczy László szerint ifjabb H. Dezső büntetés-végrehajtási számlájára alighanem már meg is érkezett az ötmillió. Ezt elmondása szerint a bírósági végrehajtónak zárolnia kell, hogy aztán a Szögi családnak megítélt kártérítés részeként átutalják nekik.

Egyelőre nem tudni, hogy valójában mikor juthat hozzá a Szögi család eh­hez az összeghez. Ugyanis if­jabb H. Dezső jogi képviselője a végrehajtás elévülésére hivatkozik annak ellenére, hogy közokirattal lehet igazolni: nem évült el - mondta a lapnak Helmeczy László.

A Bors kérdésére ugyanakkor a Szegedi Törvényszék azt közölte: a bíróság megkereste a Magyar Bírósági Végrehajtói Kamarát, hogy kiderüljön, a terhelttel (vagyis H.-val) szemben van-e kártérítési eljárás. Válaszukat közli a lap: „Az volt megállapítható, hogy a kártalanítás iránti kérelemmel összefüggésbe hozható ítélettel kapcsolatban polgári jo­gi igény, sérelemdíj, kártérítés behajtása végett felfüggesztett, illetve folyamatban lévő végrehajtási ügy a kártalanítás tárgyában történő döntés meghozatalakor nem volt.”

Címlapról ajánljuk

Egyre több ország ismeri fel a menekülthelyzet tarthatatlanságát

A humanitárius hozzáférést és a migránsok menedékjogi helyzetét elemezte egy nemzetközi tanulmány, melynek készítői szakpolitikai intézkedéseket is javasolnak az érintett országok vezetőinek. A Migrációkutató Intézet vezető kutatója azt mondta az InfoRádióban, hogy a jelentés megerősíti, egyre több nyugati kormányzat ébred rá, milyen veszélyei lehetnek az illegális migrációnak, ugyanakkor Tárik Meszár szerint az elemzés több megállapítása is ellentmondásos.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Jó sztorik a magyar tőzsdén

Jó sztorik a magyar tőzsdén

Reggel Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés, ezt követően Európában óvatos emelkedéssel indult a nap,  Amerikában pedig mínuszos nyitásra van kilátás. A magyar piacon jó ma a hangulat, izgalmas befektetési sztorikban nincs hiány: jelentős pluszban áll a Waberer's részvénye, miután kiderült, hogy a társaság sikeresen lezárta a szerb disztribúciós piac meghatározó szereplőjének, az MD International többségi részesedésének felvásárlását. Ezen felül magas forgalom mellett emelkedik a PannErgy részvénye is, miután rekord évről tudott beszámolni a társaság bevétel és profit szinten is. Ami a gazdasági eseményeket illeti, ma az USA-ban a lakáspiaci adatok mellett az 5 éves inflációs várakozásokat is közzéteszik. Legutóbb növekedtek a várakozások, ami semmiképp nem jó hír a Fed számára.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×