Nyitókép: Pixabay.com

Debrecenbe viszik a gyermeküket halálra éheztető gyöngyösiek büntetőperét

Infostart
2019. február 18. 11:21
Szörnyű kínok között halt meg 2016 májusában, 3410 grammosan az a másfél éves kislány, akit a szülei szó szerint halálra éheztettek. A szülők a vád szerint visszautasították az orvosi kapcsolattartást is.

Másfél évesen alig 3,5 kilós volt az a gyöngyösi kislány, akinek éhhalálát követően szülei ellen eljárás indult.

Mint a Heol.hu írja, szerdán a Debreceni Ítélőtáblán folytatódik a tárgyalás. Az első fokon eljárt Egri Törvényszék tavalyelőtt szeptemberben a gyermek anyját, az elsőrendű vádlottat különös kegyetlenséggel és 14. életévét be nem töltött személy sérelmére elkövetett emberölés bűntette miatt 18 év fegyházbüntetésre és 10 év közügyektől eltiltásra, míg az apát, a másodrendű vádlottat szintén elítélte. A vádlottak legkorábban a szabadságvesztés kétharmad részének kitöltését követő napon bocsáthatók feltételes szabadságra - számol de a Debreceni Ítélőtábla tárgyalási jegyzékében.

(Az alábbi rendőrségi videó a pár 2016-os előállításáról készült.)

Az ügyész az apa terhére az ítélet súlybítását kérte. Az apa és az anya is enyhébb büntetésért fellebbezett. Az ügyben korábban nyolc szakértőt is meghallgatott a Debreceni Ítélőtábla a lányukat halálra éheztető gyöngyösi szülők bűnperében.

A bíróság által megállapított tényállás szerint a vádlottak 2012-től élettársakként éltek gyöngyösi albérletben, két közös kiskorú lánygyermekükkel együtt. Már a 2014 novemberében született második gyermekük születése előtt is

visszautasították a védőnői ellátást, nem működtek együtt a gyermekjóléti központtal, mert úgy ítélték meg, hogy a védőnői tevékenység a család szükségtelen zaklatásával jár.

Második gyermekük születését követően kizárólag választott házi gyermekorvosukkal tartották a kapcsolatot egészen 2015 júliusáig, ezt követően azonban a kislányt már orvoshoz sem vitték a kötelező gyermekorvosi vizsgálatokra, valamint a további oltások beadására sem került sor.

A gyermekorvos a gyermeket nem vizsgálta meg, súlygyarapodását nem tudta ellenőrizni, súlyának mérésére a gyermekorvos előtt nem került sor, súlyának adatait a kislány anyja, az elsőrendű vádlott már csak

telefonon diktálta be 2015 októberéig.

A vádlottak 2015 júliusát követően a kiskorú gyermekük megfelelő tartására, gondozására, táplálására vonatkozó törvényi kötelezettségüket elmulasztották, az általuk észlelt folyamatos és jelentős súlycsökkenés ellenére a gyermeket megfelelő módon nem táplálták, nem vitték orvoshoz. Mulasztásuk miatt a súlyos és tartós alultáplálás, kiszáradás kapcsán kialakult keringési, légzési elégtelenség következtében

az akkor már több hónapja éhező gyermek az átlagosat lényegesen meghaladó szenvedések között 2016 májusában, az otthonában meghalt. A gyermek súlya ekkor 3410 gramm volt,

amely a halála időpontjában a legalacsonyabb elvárható 8850 gramm testtömeg felét sem érte el. A kislány halálát a súlyos szintű kiszáradás és alultáplálás kapcsán kialakult keringési, légzési rendellenesség okozta.