Nem sikerült a cége eladására kényszeríteni a vállalkozót

Infostart
2019. február 6. 20:11
A nem jogerős ítélet tényállása szerint a terheltek 2014 januárjában arra próbálták rávenni a sértettet, hogy adják el a céget a vádlottak által képviselt, meg nem nevezett tulajdonosi kör részére.

A sértett édesapja egy autóbuszvonalak üzemeltetésével foglalkozó kft. tulajdonosa, ő maga a társaság ügyvezetője volt. Az ítélet tényállása szerint az I. rendű vádlott azzal fenyegette a sértettet, hogy ha az adásvétel nem jön létre, érvénytelenné nyilvánítják azt a 17 milliárd forint értékű közbeszerzési eljárást, amelyre a kft. nyertes ajánlatot tett. A II. és III. rendű vádlottak e fenyegetést követően egyeztettek a sértettel a vételárról és az adásvétel részleteiről.

A fenyegetés ellenére az adásvétel nem jött létre, a közbeszerzési eljárást eredménytelenné nyilvánították.

A Pesti Központi Kerületi Bíróság 2019. február 6-án valamennyi vádlottat bűnösnek találta egy kényszerítés bűntettének kísérlete miatt indult büntetőügyben - írta közleményében a Fővárosi Törvényszék.

Enyhítő körülményekkel

A bíróság az I. rendű vádlottat kényszerítés bűntettének kísérletében találta bűnösnek, a II. és III. rendű vádlottakat pedig bűnsegédként elkövetett kényszerítés bűntettének kísérletében. A kiszabott felfüggesztett börtönbüntetés és pénzbüntetés mellett a bíróság a vádlottakat egyetemlegesen kötelezte a bűnügyi költségek megfizetésére.

Indokolásában a bíróság elmondta, hogy a büntetés kiszabásánál enyhítő körülményként vette figyelembe az eljárás elhúzódását, valamint a három vádlott büntetlen előélete mellett azt is, hogy az I. és III. rendű vádlottak kiskorú gyermekek eltartásáról gondoskodnak.

A három vádlott és védőik felmentésért fellebbeztek, az ügyészség pedig három munkanap gondolkodási időt kért, így az ítélet nem jogerős.