INFORÁDIÓ 
2019. július 21. vasárnap
Dániel, Daniella

olaszliszka

lincselés

kártérítés

szögi lajos

Olaszliszka, 2009. október 27. Balla Lajos (középen j) tanácsvezető bíró és az elsőrendű vádlott (k) az olaszliszkai emberölés ügyében tartott helyszíni tárgyaláson. A különleges rendőri és biztonsági intézkedések mellett tartott, több mint kétórás tárgyalás során a másodfokon eljáró Debreceni Ítélőtábla tanácsa szemrevételezte a helyszínt. Szögi Lajos tiszavasvári tanárt a gyermekei szeme láttára verték agyon 2006. október 15-én Olaszliszkán, miután a férfi autójával elsodort egy út mellett haladó kislányt, aki az árokba esett, de nem sérült meg. MTI Fotó: Vajda János

Újabb fordulat az olaszliszkai lincselés ügyében

Infostart

Kártérítés járna az Olaszliszkán meglincselt tanár családjának, pénzt is kapott az egyik elkövető, de mégsem lép a végrehajtó.

Szögi Lajos 2006 októberi meggyilkolása miatt tíz évvel ezelőtt 46 millió forint kártérítést ítélt meg családjának a bíróság. Az összeg azonban kamatozik, így ma már nagyjából 60 millió forintra rúg. A nyolc tettes, akik azért verték agyon a tanárt, mert azt hitték, elütötte a rokonukat, mind börtönbe került: hárman életfogytig tartó szabadságvesztést kaptak, hárman 15-17 év fegyházbüntetést, ketten pedig 10-10 évet a fiatalkorúak börtönében.

Az ügyben azonban 2018 októberében fordulat történt: egy sátoraljaújhelyi önálló bírósági végrehajtó kereste meg a családot, majd elkérte a számlaszámukat. Minden bizonnyal azért, mert október 29-én a Szegedi Törvényszék büntetés-végrehajtási csoportja ötmillió forint kártérítést ítélt meg nem jogerősen rossz tartási körülmények miatt a gyilkosság egyik elkövetőjének, H. Dezsőnek.

Helmeczy László, a Szögi család jogi képviselője jelezte a bírósági végrehajtónak, hogy a Szögi család igényt tart az elkövetőnek megítélt összegre, de az ügyvéd nem kapott választ, sem levélben, sem telefonon nem tudja elérni a végrehajtót - írja a Blikk.

Pedig még további kártérítések is lehetnek: az olaszliszkai gyilkosok közül H. Dezső apja,és egy másik tettestárs is kért kártalanítást a rossz börtönkörülmények miatt, de ügyükben még nem született ítélet.

Nyitókép: MTI/Vajda János
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018