eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Balla Lajos (középen j) tanácsvezető bíró és az elsőrendű vádlott (k) az olaszliszkai emberölés ügyében tartott helyszíni tárgyaláson. A különleges rendőri és biztonsági intézkedések mellett tartott, több mint kétórás tárgyalás során a másodfokon eljáró Debreceni Ítélőtábla tanácsa szemrevételezte a helyszínt. Szögi Lajos tiszavasvári tanárt a gyermekei szeme láttára verték agyon 2006. október 15-én Olaszliszkán, miután a férfi autójával elsodort egy út mellett haladó kislányt, aki az árokba esett, de nem sérült meg.
Nyitókép: MTI/Vajda János

Újabb fordulat az olaszliszkai lincselés ügyében

Kártérítés járna az Olaszliszkán meglincselt tanár családjának, pénzt is kapott az egyik elkövető, de mégsem lép a végrehajtó.

Szögi Lajos 2006 októberi meggyilkolása miatt tíz évvel ezelőtt 46 millió forint kártérítést ítélt meg családjának a bíróság. Az összeg azonban kamatozik, így ma már nagyjából 60 millió forintra rúg. A nyolc tettes, akik azért verték agyon a tanárt, mert azt hitték, elütötte a rokonukat, mind börtönbe került: hárman életfogytig tartó szabadságvesztést kaptak, hárman 15-17 év fegyházbüntetést, ketten pedig 10-10 évet a fiatalkorúak börtönében.

Az ügyben azonban 2018 októberében fordulat történt: egy sátoraljaújhelyi önálló bírósági végrehajtó kereste meg a családot, majd elkérte a számlaszámukat. Minden bizonnyal azért, mert október 29-én a Szegedi Törvényszék büntetés-végrehajtási csoportja ötmillió forint kártérítést ítélt meg nem jogerősen rossz tartási körülmények miatt a gyilkosság egyik elkövetőjének, H. Dezsőnek.

Helmeczy László, a Szögi család jogi képviselője jelezte a bírósági végrehajtónak, hogy a Szögi család igényt tart az elkövetőnek megítélt összegre, de az ügyvéd nem kapott választ, sem levélben, sem telefonon nem tudja elérni a végrehajtót - írja a Blikk.

Pedig még további kártérítések is lehetnek: az olaszliszkai gyilkosok közül H. Dezső apja,és egy másik tettestárs is kért kártalanítást a rossz börtönkörülmények miatt, de ügyükben még nem született ítélet.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×