Nyitókép: MTI/Nagy Lajos

Tömegbe csapódott a raliautó - most döntött a bíróság

Infostart
2018. december 13. 12:23
Jogerősen lezárult az a büntetőper, amelynek a vádlottja a 2013-as városlődi raliverseny szervezője volt. A balesetben hatan megsérültek, egy néző meghalt. A férfi felfüggesztett fogházbüntetést kapott.

A győri B. Gábor, az Arrabona Rally Club elnökeként 2009 óta szervezett amatőr raliversenyt Városlőd belterületén. A Bakonyi Kalandpark Kupát 2013. október 13-ára hirdette meg, 110-en neveztek. Az 58 éves vádlott megkapta az önkormányzat hozzájárulását, a biztonsági tervet elküldte a Magyar Nemzeti Autósport Szövetségnek. A térképvázlaton nem tüntette fel az út menti épületeket, és a biztonsági terv nem tartalmazott olyan próbabejárásról készült videofelvételt, amelynek alapján a verseny tervezett útvonala pontosan nyomon követhető lett volna.

A versenyben 75-ös rajtszámmal induló Volkswagen Golf egy jobbra ívelő kanyarban a szegélyre futott, a jármű megpördült, és bal oldalával

a Jégbüfé teraszán álló nézők közé sodródva neki csapódott a kocsma falának, majd onnan visszapattanva egy villanyoszlopnak vágódva megállt.

(Szakértő megállapította, hogy a kocsi műszaki állapotával semmi gond nem volt.)

A nézők közül hárman súlyosan, hárman könnyebben megsérültek. Egy idős férfi agy- és tüdőzúzódást szenvedett, több csontja eltört, ezért mentőhelikopter jött érte. Átmenetileg javult az állapota, majd később jelentősen romlott, és a kórházban halt meg 2014. január elsején.

Az ajkai bíróság megállapította, hogy a verseny sem a helybeliek, sem a nézők szempontjából nem volt biztonságos, amiért a vádlott volt a felelős.

B. Gábor versenyigazgató a tárgyaláson nem ismerte el bűnösségét, de sajnálatát fejezte ki a történtekért.

A balesetet okozó versenyző arról beszélt, hogy versenyzőként nem érezte magát felelősnek.

Az Ajkai Járásbíróság halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt B. Gábort egy év fogházbüntetésre ítélte, aminek a végrehajtását két évre felfüggesztette. Az 1,2 milliós bűnügyi költségből a vádlottnak 961 ezer forintot kell megtérítenie. Az ítélet már jogerős - írja a veol.hu.