Harminc éve akasztottak utoljára Magyarországon, ez volt az utolsó

Infostart
2018. július 17. 14:14
1988. július 14-én hajtották végre az utolsó kivégzést Magyarországon, egy rablógyilkost akasztottak fel.

A tiszacsegei rablógyilkos, Vadász Ernő kivégzésével egy korszak zárult le a hazai igazságszolgáltatásban. Az ítéletet a Budapesti Fegyház és Börtön udvarán hajtották végre a 28 éves férfin - írja a Bors.

Az elkövető még 1986 decemberében társával egy 53 éves tiszacsegei férfitől pénzt akart szerezni. Vadász leütötte és fejbe rúgta a mit sem sejtő Juhászt. A magatehetetlen férfit tovább rugdosta, a száját pedig befogta egy zacskóval. Az áldozat a helyszínen meghalt. Nem volt nála pénz, támadói mindössze fél liter pálinkát zsákmányoltak. Később betörtek még egy másik házba, illetve egy helyi boltba is.

Vadász Ernőt 1988 januárjában előre kitervelten és nyereségvágyból elkövetett emberölés, nagyobb értékre elkövetett lopás bűntette és okirattal való visszaélés vétsége miatt ítélték halálbüntetésre. A Legfelsőbb Bíróság különös kegyetlenséggel elkövetettnek minősítette Juhász Imre megölését, a férfit a kegyelmi kérvény elutasítása után kivégezték.

Magyarországon 1971 és 1990 között 53 jogerős ítéletet hajtottak végre. Az utolsó kivégzés után születtek még halálos ítéletek, de már egyiket sem hajtották végre. A halálbüntetést csak 1990-ben törölték el, miután az Alkotmánybíróság alkotmányellenesnek nyilvánította azt.