35 embert öltek meg Budapesten

Infostart
2018. január 10. 09:03
Jelentősen csökkent az erőszakos bűncselekmények száma Magyarországon az utóbbi években. Tavaly mintegy hatvan százalékkal kevesebb rablás történt a 2014-es adathoz képest, és visszaesett az emberölések száma is – hivatkozik a Magyar Idők az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) tájékoztatására.

Az ORFK adatai szerint tavaly 158 gyilkosság történt Magyarországon; közel negyven százalékkal kevesebb, mint 2014-ben. A fővárosban 35 embert öltek meg, míg Pest megyében 28 halálos áldozatról tudunk. Nagy a gyilkosságok száma az ország északi és középső részein is, Borsodban és Bács-Kiskunban több mint tíz esetben indult nyomozás.

Az utóbbi megyében a kiterjedt tanyavilág miatt előtérben áll az áldozatvédelem, a személy- és vagyonbiztonság, hiszen az ott élők nagy számban időskorúak és egyedülállóak. Bár a legtöbb személy elleni erőszak Tolna megyében volt, mégis ez az egyetlen olyan országrész, ahol mindössze egy gyilkosságról tájékoztatott a rendőrség.

A rablások száma néhány év leforgása alatt hatvan százalékkal csökkent. Míg 2014-ben kétezer, tavaly alig nyolcszáz alkalommal indítottak eljárást. A főváros után a legtöbb rablás Heves, Borsod és Szabolcs megyében volt. Az északi térségben mintegy ötven alkalommal értek tetten 18 éven aluli fiatalokat, és ugyanennyi harminc év alatti fiatal felnőttnek kellett felelnie a tettéért.

A lap szerint a jelentős visszaesés legfőképpen a prevenciónak köszönhető. A rendőrség nagy figyelmet fordít a fiatal generációra: a diákoknak iskolai programok alkalmával megtanítják, hogyan tudnak felismerni egy veszélyhelyzetet, de arra is rámutatnak, hogyan kerülhetik el az áldozattá válást és a bűnözői életet egyaránt.

A megelőzés a nyugdíjasokra is kiterjed. Az időskorúak sérelmére elkövetett bűncselekmények egyik leggyakoribb fajtája az úgynevezett unokázós csalás: a bűnözők az idős emberek jóhiszeműségét használják ki, az éjszaka közepén telefonálnak, elváltoztatják hangjukat, sírnak, és a „bajba került” gyermek vagy unoka nevében pénzt, illetve ékszereket kérnek. A Pest Megyei Rendőr-Főkapitányság kampánya erre a veszélyre hívta fel a figyelmet.

A programnak köszönhetően Budapest V. kerületében 80 százalékkal csökkent az elkövetések száma, a rendőri jelentések szerint a hívás megszakítása után a legtöbben azonnal a 112-t tárcsázzák.

Az autólopások száma is csökkent, míg három éve több mint ezer alkalommal érkezett bejelentés, a tavalyi adatok szerint 870 esetet rögzítettek. A bűnügyi térkép alapján a legtöbb autót Szabolcsban vitték el, ott közel száz alkalommal riasztották emiatt a hatóságokat. A legtöbb járművet Bács-Kiskunban törték fel, a megyében a lopások is gyakoriak: összesen 14 fiatalkorút értek tetten, a harminc év alatti korosztályból pedig 15 ember ellen indult eljárás. Zala megyében, ott a legalacsonyabb az autókkal kapcsolatos bűncselekmények száma.

A gépjárműlopások felderítése az utóbbi években sokat javult, az ORFK szerint ez az országos szintű koordinációnak köszönhető, de a polgárőrök egyre nagyobb számú jelenléte is sokat javít a közbiztonságon és a rablásos bűncselekmények visszaszorításában.