eur:
394.16
usd:
365.27
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Elloptak egy hétéves magyar kisfiút

A nemzetközi elfogatóparancs ellenére egy éve bujkál az apa a 7 éves fiával.

Egy éve látta utoljára gyermekét egy budapesti nő. A most hétéves kisfiút tavaly december végén vitte magával az apja Balira. Úgy volt, hogy csak a téli szünet idejére utaznak el, de az apa végül meggondolta magát, és az országban maradtak. Hiába adtak ki a volt férj ellen nemzetközi elfogatóparancsot, a férfi kedvére jön-megy az ázsiai országok között - írja a Magyar Idők.

Háromhavonta, amikor lejár a vízum, fogja a gyerekem, és továbbáll – mondta az anya, majd hozzátette: egy évvel ezelőtt, amikor a kisfiát kiengedte az ajtón az apjával, sejtelme sem volt, mit tesz. A nő tavaly decemberben engedte el fiát Balira, hogy a téli szünetet ott töltse apjával. Jó viszony volt köztük, a férfi világutazó volt mindig – amerikai-magyar állampolgár –, házasságuk alatt is gyakran voltak külföldön.

Az ártatlannak vélt minivakációból végül emberrablás lett. A nő hiába fordult azonnal a hatóságokhoz, visszadobták az ügyet, mondván: az anya aggodalma nem megalapozott, ráadásul ő maga engedte el a gyermekét, és „nem telt még el elég idő” ahhoz, hogy eljárást indítsanak. – Hiába csatoltunk az ügyészségnek tucatnyi bizonyítékot; addig, amíg nem írta le egy üzenetben egyértelműen a volt férjem, hogy esze ágában sincs a fiamat hazahozni, nem történt semmi – magyarázta.

Aztán mégis nyomozni kezdtek, az ügyben a Budapesti Rendőr-főkapitányság kiskorú veszélyeztetése miatt indított eljárást, ám azt idén augusztus 2-án felfüggesztették. Mint írták: „a gyanúsított ismeretlen helyen tartózkodik, a férfi ellen nemzetközi elfogatóparancs van érvényben”. Igen ám, de a nemzetközi elfogatóparancs – úgy tűnik – mit sem ér, hiszen a férfi kedvére jön-megy az ázsiai országok között, amint lejár 90 napos vízuma.

– Ezekben az országokban a hágai egyezmény – kis túlzással – senkit sem érdekel, és ezzel a férfi is tisztában van – veszi át a szót Mikóházi István, a nő jogi képviselője. A férfi Baliról három hónap után Malajziába utazott a kisfiúval, majd novemberben gond nélkül váltott ki újabb vízumot. – Ezt csak a malajziai bevándorlási hivatalnál tudta elintézni, ahol a hatóságoknak át kellett volna adniuk az apukát; a dolog ott bukik meg, hogy a maláj legfőbb ügyésznek joga van véleményezni a nemzetközi elfogatóparancsot – magyarázta. Eszerint tehát még mindig „fontolgatja”, miközben telik az idő.

Az ügyvéd nemcsak az ázsiai országok igazságszolgáltatását bírálta, de kifogásolta azt is, hogy az Amerikai Egyesült Államok nagykövetsége – tekintettel arra, hogy a kisfiú kettős állampolgár az apja révén – teljes mértékben elzárkózott a segítségnyújtástól. A válás után úgy tűnt, normalizálódott az anya és az apa kapcsolata. – Szót értettünk egymással, és a kisfiamnak is jót tett, hogy több időt tölthetnek együtt, ezért bólintottam rá az utazásra. Ma már azt gondolom, előre eltervezte – vélekedett az anyuka.

A nő többször megtervezte, hogy kiutazik fiáért, de a volt férj nem túl együttműködő: legutóbb azt állította, Thaiföldön van, a hatósági tájékoztatásból derült ki, hogy már hetek óta egy másik országban él. Az Interpol Magyar Nemzeti Iroda is csak annyit tud tenni, hogy tartja a kapcsolatot a külföldi partnerirodákkal, és amennyiben a rendőrségi szintű együttműködés nem vezet eredményre, az ügyintézésbe bevonják az igazságügyi és a külügyi tárcát is. Bár a rendőrség nem vezet statisztikát arról, hogy hány ilyen vagy ehhez hasonló folyamatban lévő ügy van jelenleg Magyarországon, átlagban naponta két bejelentés érkezik

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×