Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Itt vannak a Mall.hu elleni rajtaütés részletei

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Több száz helyszínen csaptak le a webáruház működtetőire, másfél milliárd forintnyi vagyon zároltak.

Nagyszabású, országos akciót hajtottak végre a NAV pénzügyi nyomozói a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) Vagyonvisszaszerzési Hivatalával együttműködve. Az akció célja egy webáruház alá szervezett, cégláncolatokat működtető bűnszervezet felszámolása. A bűnszervezet 4,5 milliárd forint adót igényelt vissza jogtalanul - áll a NAV közleményében, amely nem jelöli meg, de egyértelműen a Mall.hu-nál tartott keddi akcióról szól.

Két napon át mintegy ötszáz pénzügyi nyomozó, ötven adórevizor, száz pénzügyőr és a NAV informatikai és pénzmosás elleni szakemberei dolgoztak kétszázharminc helyszínen, a bűnszervezethez tartozó cégcsoport ügyvezetőinél, irodáiban és raktáraiban tartott házkutatásoknál és lefoglalásoknál. Az NNI Vagyonvisszaszerzési Hivatala 282 fővel vett részt a bűnszervezet elleni fellépésben. 

A bűnszervezet több olyan céghálózatot hozott létre, amelyben a Európai Unióból beszerzett áruk adótartalmát az első belföldi értékesítés után nem fizették meg. Ehhez úgynevezett bukó cégeket használtak, amelyek ukrán, szerb, illetve magyar strómanokügyvezetésével” működtek. Az így beszerzett árut átpörgették további cégeken,

nagy összegű áfát igényeltek vissza,

majd az árut végül Magyarországon értékesítették. Ehhez szlovák, cseh, lett, horvát, német, osztrák, szlovén, lengyel és román cégeket használtak fel. Az egymásra épülő cégláncolatok tagjai összesen 4,5 milliárd forinttal károsították meg a magyar államot.

Az akcióban a pénzügyi nyomozók

50 gyanúsítottal szemben intézkedtek és 49 tanút hallgattak ki.

Két gyanúsítottat őrizetbe vettek, és a Fővárosi Főügyészségnél kezdeményezték előzetes letartóztatásukat. A NAV és az NNI összehangolt akciójának eredményeként

39 gépjárművet, 42 millió forint és 208 ezer euró készpénzt foglaltak le,

mintegy 100 bankszámlát, 10 ingatlant zároltak, az elkövetőkhöz kapcsolódó vállalkozások árukészletét is lefoglalták. Összesen mintegy 1,5 milliárd forint a lefoglalt és zárolt vagyon értéke.

Az egyik gyanúsított 150 ezer eurót próbált „megmenteni” úgy, hogy azt átdobta szomszédja erkélyére, de a nyomozók ezt a pénzt is lefoglalták.

Az ügyben a NAV Közép-dunántúli Bűnügyi Igazgatósága folytat nyomozást bűnszervezetben elkövetett különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás és más bűncselekmények miatt.