Döntött a bíróság a balhézó Fradi-szurkolókról

InfoRádió
2017. november 7. 17:14
A bíróság lakhelyelhagyási tilalommal sújtott két Ferencváros-szurkolót a szombati verekedés ügyében.

A Budai Központi Kerületi Bíróság lakhelyelhagyási tilalmat rendelt el azzal a két gyanúsítottal szemben, akiket a nyomozóhatóság a Ferencváros-Debrecen labdarúgó-mérkőzés szünetében elkövetett verekedésük miatt súlyos testi sértés bűntettével és csoportosan, nyilvános rendezvényen elkövetett garázdaság bűntettével gyanúsít.

A nem nyilvános meghallgatáson az ügyészség a szökés, elrejtőzés, valamint a bűnismétlés veszélye miatt a gyanúsítottak lakhelyelhagyási tilalmának az elrendelésére tett indítványt. A védő részben az indítvány elutasítását kérte, de részben el is fogadta azt. A bíróság az ügyészi indítványt megalapozottnak találta.

A végzés szerint a gyanúsítottak, valamint az ezidáig ismeretlen társaik november 4-én a Groupama Arénában megtartott NB I-es futball mérkőzés szünetében

rátámadtak a két sértettre, és őket még azt követően is ütötték-rúgták, miután azok a földre kerültek.

A sértettek a bántalmazás következtében különböző sérüléseket szenvedtek, sőt az egyik sértettnek több csontja is eltört. A végzés szerint a megalapozott gyanút a sértettek vallomásai, a kamerafelvételek, valamint a gyanúsítottak ténybeli beismerő vallomása támasztotta alá.

A bíróság osztotta az ügyészség álláspontját a kényszerintézkedés alkalmazásában és abban, hogy annak legenyhébb formája kizárja a szökés-elrejtőzés, illetve a bűnismétlés veszélyét. A bíróság döntésében rámutatott arra, hogy bár a terheltek büntetlen előéletűek, rendezett családi kapcsolatokkal és rendszeres jövedelemmel rendelkeznek, azonban a bizonyítékok alapján

az elkövetés olyan brutális, útonálló módon, jelentős erőfölénnyel fellépve történt,

hogy bizonyítottság esetén a cselekmény magas büntetési tétellel fenyegetett. Ez pedig a szökés és elrejtőzés veszélyét támasztja alá. Emellett az egyik gyanúsított kézre kerítésére csak elfogatóparancs kibocsátása után került sor, ez a tény pedig a szökés és elrejtőzés veszélyét tovább erősítette.

A végzés indoklása szerint a gyanúsítottak és társaik a cselekményt szervezetten, előre leegyeztetve követték el, ezért alaposan kell attól tartani, hogy kényszerintézkedés nélkül újabb bűncselekményt követnének el, tehát a bűnismétlés veszélye is fennáll.

A bíróság osztotta az ügyészség álláspontját abban is, hogy a gyanúsítottaknak szükséges előírni azt is, hogy mindenféle sportrendezvénytől tartsák magukat távol. A bíróság viszont nem tartotta indokoltnak külön előírását annak, hogy a gyanúsítottak ne tarthassák a kapcsolatot a sértettekkel, mivel ilyen kapcsolat felvételére nem volt adat.

A bíróság a lakhelyelhagyási tilalom ellenőrzését a terheltek mozgását nyomon követő technikai eszközzel rendelte el.

A végzés nem jogerős, mivel az ügyész annak érdekében fellebbezte meg a bírói döntést, hogy a másodfokú bíróság tiltsa el a gyanúsítottakat a sértettekkel való kapcsolatfelvétel lehetőségétől. Az ügyben jogerősen a Fővárosi Törvényszék mint másodfokú bíróság dönt.

Az MLSZ fegyelmi bizottsága kedden döntött arról, hogy három meccsre lezárják az FTC stadionjában a kapu mögötti szektorokat.