eur:
394.24
usd:
369.64
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Ötven embert vádolnak az óriási korrupciós ügyben

Ötven embert vádolnak az óriási korrupciós ügyben

Ötven ember ellen emelt vádat korrupciós bűncselekmények miatt a Kisvárdai Járásbíróságon a Központi Nyomozó Főügyészség Debreceni Regionális Osztálya.

Bűnszervezetben, az előnyért hivatali kötelességét megszegve üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntettével és más bűncselekménnyel vádolja az ügyészség a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Záhonyi Vám- és Pénzügyőri Igazgatóság 27 volt pénzügyőrét és 23 polgári személyt. 

A Nemzeti Védelmi Szolgálat feljelentése alapján indult ügy adatai szerint a volt pénzügyőrök jogtalan előnyért, hivatali kötelességüket megszegve azzal segítették az ukrán eredetű árukat Magyarországra csempésző személyeket, hogy

szándékosan nem fedték fel a beléptetett személyek gépkocsijában vagy ruházatában elrejtett termékeket.

A vádirati tényállás szerint a jellemzően dohányáru, üzemanyag, permetezőszer, szeszes ital és élelmiszer rendszeres, kereskedelmi mennyiségű behozataláért az összehangoltan működő csoportba szerveződött aktív vesztegetők többnyire pénzt, cigarettát és szeszes italt adtak illetve ígértek a volt pénzügyőröknek. A vonatkozó rendelkezések megszegésével Magyarország területére behozott áruk beléptetéshez kapcsolódó vámvizsgálata és a közterhek megfizetése elmaradt, jogsértés esetén a pénzügyőri szolgálatot ellátó vádlottak nem intézkedtek, a termékeket pedig a magánszemély vádlottak saját céljaikra fordították vagy továbbértékesítették - közölte az ügyészség.

A csoport mindennapos, jól működő, pontosan meg nem határozható időpontban megkezdett, legkésőbb 2014 decemberétől folytatott tevékenységét a Központi Nyomozó Főügyészség Készenléti Rendőrség munkatársai közreműködésével végrehajtott eljárási cselekményei szakították meg. A 2015. július 29. napján történő elfogásban a Terrorelhárítási Központ is részt vett.

A Záhonyi Közúti Határátkelőhelyen szolgálatot teljesítő pénzügyőrök beosztotti állománykategóriába tartoztak. Az egy főhadnagy kivételével, tiszthelyettesi rendfokozatú pénzügyőrök hivatásos jogviszonya megszűnt, valamennyi vádlott szabadlábon védekezik.

A vesztegetést elfogadó volt pénzügyőr vádlottak terhére rótt legsúlyosabb bűncselekmény büntetési tételének felső határa - a bűnszervezetre és a halmazati büntetési szabályokra is figyelemmel - huszonnégy év.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×