eur:
392.58
usd:
366.06
bux:
66765.27
2024. április 25. csütörtök Márk
Elengedték a tömegbaleset okozásával meggyanúsított sofőrt

Elengedték a tömegbaleset okozásával meggyanúsított sofőrt

Óvadék ellenében szabadlábon védekezik a BAH- csomópontnál szeptemberben történt tömegbaleset okozásával meggyanúsított moldáv sofőr.

A gyanúsított kifizette a 4 millió forintos óvadékot, és azóta is szabadlábon védekezik – tudta meg a 24.hu a Fővárosi Törvényszéktől.

A főváros XI. kerületében, a BAH-csomóponti felüljárón szeptember elején ütközött össze egy kisbusz és egy személyautó. A balesetben egy ember meghalt, többen megsérültek.

A Fővárosi Főügyészség szeptember 8-án azt közölte: a sofőr előzetes letartóztatását indítványozzák. Ezt azzal indokolták, hogy a moldovai állampolgárságú gyanúsított Magyarország területén sem lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel, sem Magyarországhoz kapcsolódó bármilyen kötelékkel nem rendelkezik. A valódi, illetve tényleges tartózkodási helye jelenleg nem állapítható meg, ami a baleset igen súlyos következményeire is figyelemmel megalapozza annak veszélyét, hogy szabadlábon hagyása esetén elrejtőzne a nyomozó hatóság elől vagy elhagyná az országot - fogalmaztak.

A törvényszék közleményében azt írta: a nyomozó hatóság halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt folytat nyomozást E. S. moldovai állampolgárral szemben. A balesetnek - mint kiemelték - nemcsak halálos sérültje van, hanem további nyolc ember súlyosan megsérült, volt, aki gerinctörést szenvedett.

A megalapozott gyanút a moldovai sofőr beismerő vallomásán túl a többi között a lefoglalt kamerafelvétel, a helyszíni szemléről készült jegyzőkönyv és a tanúvallomások támasztják alá - írta a törvényszék, hozzátéve: a bűncselekmény jelentős tárgyi súlyú, büntetési tétele egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztés.

A bíróság megállapította, hogy a gyanúsított büntetlen előéletű, de külföldi állampolgár, akinek Magyarország területén sem lakóhelye, sem tartózkodási helye nincs. A végzés szerint fennáll a szökés és elrejtőzés veszélye, azonban önmagában a tény, hogy a terhelt külföldi állampolgár, még nem indokolta a legsúlyosabb kényszerintézkedés alkalmazását. Ugyanis - mint írták - E. S. családi körülményei rendezettek, családja Olaszországban él, és gyermeke ott tanul.

Ennek nyomán a Budai Központi Kerületi Bíróság elfogadta a védő óvadék megállapítására vonatkozó indítványát, az óvadékot a bíróság négymillió forintban állapította meg.

A közleményben kitértek arra is, hogy a törvény nem határozza meg az óvadék minimumát, illetve maximumát. Azt a terhelt személyi körülményei és vagyoni helyzete alapján állapítják meg, hogy az elég visszatartó erőt jelentsen, de ne lehetetlenítse el az érintett pénzügyi helyzetét.

Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×