Lepkeper: börtön is lehet belőle

Infostart
2017. július 6. 07:22
Nem bizonyítható károkozás az új szakértő szerint a lepkeperben, értesült Tatár Tímeától, a Debreceni Törvényszék szóvivőjétől a Magyar Idők.

Egy teljes napon át hallgatta meg a tanács a Debreceni Járásbíróság által kirendelt szakértőt a lepkeper néven emlegetett természetkárosítás, illetve rongálás bűntette miatt Gabnai Ernő ellen indított büntetőügyben.

A szakértő – akinek szakterülete éppen a Natura 2000-es területek és a lápok vizsgálata – a korábbi szakértői véleménnyel ellentétes álláspontra helyezkedett. Az 54 oldalas írásos vélemény szóbeli ismertetése során kiemelte: tény, hogy a területen beavatkozás volt; tény, hogy a szárzúzás a lápi területeket is érintette, de a tudomány mai állása szerint nem bizonyítható, hogy a lápi bagolylepke megsemmisült volna.

A kokadi földtulajdonos, Gabnai Ernő 2012–2013 fordulóján egy Natura 2000-es természetmegőrzési területen végzett fakivágást, cserjeritkítást és legelőt alakított ki. Az ügyészség szerint közben sok védett lepkét elpusztított, amiért polgári peres eljárásban követeltek tőle kártérítést.

A másfél milliárd forintra indított kártérítési pert 2016-ban a Debreceni Ítélőtáblán megnyerte Gabnai, a vádhatóság ugyanis nem tudta bizonyítani a lepkék elhullását. Ám az ügyészség büntetőeljárást is kezdeményezett a férfi ellen természetkárosítás és rongálás bűntette miatt. Ebben a perben mondta ki az újonnan kirendelt szakértő: nem lehet bizonyítani lepkék megsemmisülését.