Rejtélyes gyilkosság: négyéves kisfiú az áldozat

InfoRádió / MTI
2017. június 17. 07:00
A francia hatóságok pénteken emberrablással vádolták meg egy 1984-ben meggyilkolt négyéves kisfiú két rokonát, a több mint 30 éve történt bűnügy az egyik legrégebbi megoldatlan rejtélyes eset az ország igazságszolgáltatásának történetében.

A Jean-Jacques Bosc dijoni ügyész bejelentette, hogy Gregory Villemin nagynénjét és nagybátyját "emberrablással és halálhoz vezető törvénytelen fogva tartással" vádolják, és előzetes letartóztatásba helyezték.

A 71 éves Marcel és a 72 éves Jacqueline Jacob tagadják bűnösségüket, ügyvédeik szerint az ügyész elhamarkodottan emelt vádat az újranyitott bűnügyben.

A kis Gregory holttestét 1984 októberében a kelet-franciaországi Vologne folyóban találták meg, nem messze a kisfiú otthonától. A gyilkos kilétére azóta sem derült fény, holott az ügyet azóta többször, legutóbb 2008-ban újranyitották.

Akkor a nyomozók DNS-nyomokat a találtak azon levelek egyeikén, amelyeket ismeretlen elrablói küldtek a gyermek halála előtt és után szüleinek.

A dijoni ügyész pénteken közölte, hogy a kézírás-azonosítás egyre korszerűbb módszereinek köszönhetően és más bizonyítékok alapján vonták vizsgálat alá Gregory apjának nagynénjét és nagybátyját "halálhoz vezető emberrablás" vádjával.

"Az emberrablásban részt vevő személyek a bűntett értelmi szerzői" - hangoztatta Bosc pénteki sajtótájékoztatóján, hozzátéve, hogy a nyomozók szerint az ügy eredeti vádlottja, Jacobék unokaöccse, a már halott Bernard Laroche szintén részt vett benne.

Laroche-t annak idején megvádolták Gregory meggyilkolásával, ám szabadon engedték, mert az ügyészség nem fogadta el az ellene felhozott bizonyítékokat. A kisfiú édesapja azonban meg volt győződve arról, hogy unokatestvére volt a gyilkos, és lelőtte a férfit 1985-ben. Tettéért négy évet töltött börtönben.

Gregory édesanyja szintén gyanúsított volt annak idején, mert szemtanúk látták őt azon a postán, ahonnan az elrablók levelei a családhoz érkeztek. Vádat emeltek ellene, de 1993-ban tisztázták őt.

A péntekei vádemelések ellenére ügyész elismerte, hogy még mindig nem tudják, ki ölte meg a fiúcskát 32 éve.