eur:
392.76
usd:
366.11
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk
Döbbenetes új módszer: megjelent a lakásuzsora

Döbbenetes új módszer: megjelent a lakásuzsora

Alkalmatlan zugokat adnak ki drága pénzen a legszegényebbeknek, a „bérletet” pedig sokszor uzsorakamattal kapcsolják össze – állítja a városkutató. A lakáspiac jelenlegi anomáliái mellett a gondok egyre súlyosbodhatnak.

Megfizethetetlenné váltak az albérletek, a hazai bérlakásszektor súlyos problémákkal küzd, amelyek több mint 600 ezer ember lakhatását érintik Magyarországon – mondta el egy konferencián Szegfalvi Zsolt, a Habitat for Humanity ügyvezető igazgatója. A néhány év alatt másfél-kétszeresére emelkedett albérletárak és a megfelelő jogi védőháló hiánya kiszolgáltatottá teszi a bérlőket, de a lakástulajdonosok helyzete sem ideális. Babus Gábor, a Baker&McKenzie ügyvédi iroda ingatlanjogásza szerint a lakástörvény elavult, nem ad válaszokat a mai piacgazdasági viszonyokra - derül ki az azenpenzem.hu tudósításából.

A rendezvényen a legmeghökkentőbb jelenségről Jelinek Csaba, az MTA Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont városkutatója beszélt. Szerinte a kialakult helyzetből adódóan

a lakáshierarchia alján megjelenik a lakásuzsora.

A legszegényebb rétegeknek 20-40 ezer forintokért adnak ki lakhatási célra teljesen alkalmatlan zugokat, sokszor összekapcsolva a kiadást az uzsorakamattal is.

A magyar lakosság kilencven százaléka magántulajdonban lakik, ami nagyban hozzájárul a rugalmatlan munkaerőpiachoz. Jelinek úgy látja: ebből adódik az is, hogy a térbeli egyenlőtlenségek erősödnek, teljes régiók szakadnak le, például Kelet-Magyarországon. A lakásárak, illetve albérletárak pedig erre a helyzetre erősítenek rá, ördögi kört teremtve, amiből egyelőre nincs kiút. A leszakadó régiókba, helyzetekbe születő gyermekek sorsa pedig megpecsételődik összegezte a kutató.

Címlapról ajánljuk
Videó a Hamász túszairól: valóság vagy propaganda?

Videó a Hamász túszairól: valóság vagy propaganda?

A Hamász által elrabolt izraeliek körülbelül fele már meghalt Gázában. Ezt állította egy izraeli-amerikai túsz, akinek videóját szerdán tette közzé a Hamász. A felvételt propagandának minősítették – mivel azt Izraelnek a Rafah gázai város ellen készülő támadása előtt adták ki.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Nagyon bántják az amerikai tőzsdéket

Nagyon bántják az amerikai tőzsdéket

Lefordultak az irányadó európai tőzsdék a mai amerikai GDP-adatok és munkanélküliségi statisztikák közlését követően. A makoradatok mellett a vállalati gyorsjelentések lesznek a fókuszban, a héten az amerikai technológiai óriásokon van a hangsúly, amelyek közül a Meta csalódást okozott tegnap esti gyorsjelentésével. Itthon nagyban zajlanak az éves rendes közgyűlések, ma a Richter és a Mol tartja közgyűlését. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×