eur:
393.85
usd:
367.91
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Újabb unokázós csalók bűnhődhetnek

Taxisofőr és orgazda ékszerkereskedő is részt vett az unokázós csalásokban. A Budapesti I. és XII. Kerületi Ügyészség az ügyben négy személlyel szemben emelt vádat.

A vádirat szerint az ügy első- és másodrendű vádlottja egy elkövető társuk segítségével időskorúakat tévesztett meg azért, hogy tőlük készpénzt és ékszereket szerezzenek meg. A harmadrendű vádlott taxisofőr, a negyedrendű vádlott pedig régiség- és ékszerkereskedő - közölte az ügyészség.

2016. május 19-én a késő esti órákban a vádlottak fent említett társa telefonon felhívta az időskorú sértettet, és azt állította neki, hogy ő a fia, és autóbalesetet szenvedett. A sértett nagyon megijedt és közölte a csalóval, hogy a pénze le van kötve, ezért csak az arany karkötőjét tudja odaadni. A telefonáló azt mondta neki, hogy egy barátját küldi az értékért.

Ezt követően a másodrendű vádlott egy taxisofőr ismerősük - az ügy harmadrendű vádlottja - által vezetett gépkocsival megjelent a sértett I. kerületi lakóhelyén, ahol átvette tőle az arany ékszerét és 30 ezer forint készpénzt.

Az arany ékszert másnap értékesítették a negyedrendű vádlott részére.

A bűncselekménnyel okozott kár 200 ezer forint.

A telefonáló csaló egy nappal később ismét felhívta a sértettet azért, hogy a lekötött pénzét is megszerezzék, az időskorú nő azonban időközben megtudta, hogy a fia valójában nem szenvedett balesetet, így amellett, hogy ígéretet tett a pénz átadására, egyúttal értesítette a rendőrséget. A pénzért ismét a másodrendű vádlott ment, akit a rendőrök a pénz átadásakor elfogtak, az őt aznap is a helyszínre fuvarozó taxis társa azonban elmenekült, őt később fogták el a rendőrök.

Ezt követően a vádlottak telefonáló segítője 2016. június 9-én, a fentihez hasonló módon, magát a sértett unokájának kiadva egy másik, X. kerületben lakó időskorú nőt tévesztett meg. Az értékeket a sértettől ez esetben az elsőrendű vádlott egy ismeretlen társa vette át. A megszerzett ékszereket az elsőrendű vádlott ezután is a negyedrendű vádlottnak értékesítette.

A bűncselekménnyel okozott kár meghaladta a félmillió forintot.

A kerületi ügyészség az első- és másodrendű vádlottat és harmadrendű taxisofőr társukat a bűncselekmény felismerésére idős koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett csalás bűntettével vádolja, negyedrendű, ékszerkereskedő vádlott-társukkal szemben pedig orgazdaság bűntette miatt került sor a vádemelésre.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×