Tizenhárom évet kaptak a szigetszentmiklósi szülők

InfoRádió / MTI
2017. február 1. 17:24
A gyermekbántalmazási ügy megismételt elsőfokú eljárásában hozott döntés nem jogerős.

Tizenhárom év fegyházbüntetésre ítélte a szülőket a szigetszentmiklósi gyermekbántalmazási ügy megismételt elsőfokú eljárásában szerdán a Fővárosi Törvényszék. A bizonyítási eljárást a gyermekek védelme érdekében, erkölcsi okokból a nyilvánosság és a sajtó teljes kizárásával, zárt tárgyalás keretében folytatta le.

A törvényszék K. Rudolfot és K. Rudolfnét három rendbeli, társtettesként, folytatólagosan, tizenkettedik életévét be nem töltött hozzátartozó sérelmére elkövetett szexuális erőszak és kiskorú veszélyeztetése bűntettében mondta ki bűnösnek. A fegyházbüntetés kiszabása mellett a bíróság megszüntette a vádlottak három gyermekük feletti szülői felügyeleti jogát, ezen felül meg kell fizetniük 2,7 millió forint bűnügyi költséget is.

A bíróság az ítélethirdetést követően mindkét vádlottat előzetes letartóztatásba helyezte. Az ítélet és a kényszerintézkedés elrendeléséről szóló végzés nem jogerős. Az ítélet ellen az ügyész súlyosításért, a vádlott és védőik felmentésért, másodlagosan enyhítésért jelentettek be fellebbezést.

A Pest Megyei Főügyészség nevelése alatt álló, 12. életévét be nem töltött személy sérelmére elkövetett szexuális erőszak bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat 2013 novemberében a házaspár ellen.  

A Budapest Környéki Törvényszék 2015 februárjában az apát és az anyát két-két év börtönre ítélte, és mivel az előzetes letartóztatásban töltött időt beszámította, a büntetést letöltöttnek tekintette. Tavaly márciusban a Fővárosi Ítélőtábla hatályon kívül helyezte az ítéletet, mert álláspontja szerint az elsőfokú bíróság eljárási szabályokat sértett a szexuális erőszak vizsgálata során.