Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Több évet kaptak az unokázós csalók

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A Budapesti IV. és XV. Kerületi Ügyészség idén áprilisban időskorúak sérelmére bűnszervezetben, üzletszerűen elkövetett csalások miatt nyújtott be vádiratot két férfival és egy nővel szemben. Az elsőfokú ítéletben a bíróság az ügy fő vádlottját 11 év letöltendő fegyházbüntetésre ítélte

A kerületi ügyészség 2016 áprilisában benyújtott vádirata szerint a vádlottak tavaly Budapest területén, rendszeres haszonszerzés érdekében időskorúaktól csaltak ki pénzt és értékeket úgy, hogy a telefonon felkeresett sértettek bajba jutott gyermekének vagy unokájának adták ki magukat.

A csalássorozattal a vád szerint összesen 30 sértettet tévesztettek meg, és csaltak ki vagy próbáltak kicsalni tőlük készpénzt és más értékeket. Sértettenként jellemzően több százezer forintot csaltak ki, de volt olyan sértett is, akinek csaknem másfél millió forint kárt okoztak.

Az ügyben nem jogerős ítélet született. Az ügy elsőrendű vádlottját a Budapesti IV. és XV. Kerületi Bíróság, mint többszörös visszaesőt 11 év fegyházbüntetésre és 10 év közügyektől eltiltásra ítélte, egyben megállapította, hogy a vádlott feltételes szabadságra nem bocsátható.

Női társát, a másodrendű vádlottat a bíróság 7 év fegyházbüntetésre és 10 év közügyektől eltiltásra ítélte azzal, hogy ő sem bocsátható feltételes szabadságra.

Harmadik társuk esetében az ítélet 4 év végrehajtandó börtönbüntetés és 5 év közügyektől eltiltás.

A bíróság az ítéletében a vád tárgyává tett egyes cselekményekben - bizonyítottság hiányában - felmentette a vádlottakat, ezzel szemben az ügyész az érintett vádlottak terhére fellebbezést jelentett be azért, hogy a bíróság ezen csalásokban is állapítsa meg a bűnösségüket.