eur:
393.77
usd:
365.46
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Egyelőre nem adja ki Románia a lövöldöző orvost

A nyíregyházi lövöldözéssel gyanúsított orvost csak a tiltott fegyverviselésért indított romániai büntetőeljárás lezárulta után adják át a román hatóságok Magyarországnak.

Augusztus 31-én történt az eset, amikor a gyanú szerint egy Magyarországon dolgozó román orvos szerelemféltésből betört egy nyíregyházi házaspár otthonába, és tüzet nyitott az ágyban fekvő férjre és feleségre. Az asszony meghalt, a férfi életveszélyesen megsérült. A pár ikergyerekeit, a 7 éves fiút és kislányt a lövöldöző nem bántotta, a vérben fekvő szülőkhöz a gyermekek hívták a szomszédokat segíteni.

A gyanúsítottat másnap Kolozsváron fogták el, szeptember 2-án a kolozsvári ítélőtábla jóváhagyta a román orvos kiadatását a magyar hatóságoknak.

A gyanúsított és ügyvédje azonban a román legfelsőbb bírósághoz fellebbezett, a bíróság pedig szerdán jogerős határozatot hozott arról, hogy a férfi ellen tiltott fegyverviselésért indított eljárás lezárultáig a gyanúsítottat nem adja ki Magyarországnak.

Lucian Negrutiu, a román orvos ügyvédje a pénteki fellebbviteli tárgyaláson három fő indokot hozott a gyanúsított magyar hatóságoknak valló átadásának megtagadására.

Egyrészt etnikai érvekre hivatkozott, úgy fogalmazott, hogy Magyarország polgárai ellenérzéseket táplálnak a románok ellen. Másrészt az Emberi Jogok Európai Bíróságának Magyarországot elítélő döntésére hívta fel a figyelmet, miszerint a gyanúsított a magyar börtönökben akár embertelen és megalázó körülményekkel találkozhatna.

Ennek az érvnek a kiküszöbölésére bevett gyakorlatról az InfoRádiónak az európai kiadatási ügyekben gyakorlott Magyar Gábor ügyvéd beszélt.

„Teljesen igaza van a román kollégának akkor, amikor ezt az emberi jogi aspektust felveti. Hasonló ügyekben a magyar hatóságok garanciát szoktak adni arra vonatkozóan, hogy a büntetőeljárás lefolytatása idején az illetőt kedvező, emberhez méltó körülmények között fogják előzetes letartóztatásban tartani Magyarországon. És arra is lehet ígéretet tenni magyar részről, hogy miután jogerősen Magyarországon elítélték, át fogják őt adni Romániának, hogy a büntetését ott hajtsák végre, tehát román börtönben tudjon ülni egészen pontosan annyi ideig, amit a magyar bíró kiszabott” - közölte Magyar Gábor ügyvéd.

Lucian Negrutiu ügyvéd harmadik érve a kiadatás ellen az volt, hogy a román orvos tárgyalásán arról beszélt, azért tartott magánál fegyvert, hogy öngyilkosságot kövessen el.

„Sajnos a büntetőeljárás nem kívánságműsor, az öngyilkossággal való fenyegetőzéssel sem lehet elkerülni a felelősségre vonást adott esetben. Ha felmerül az, hogy valaki önmagára nézve is veszélyes, akkor megfelelő biztonsági intézkedéseket kell tenni a büntetés-végrehajtás rendszerén belül. Lehet őt 24 órán keresztül megfigyelni akár kamerával is. Illetve megszoríthatják a zárkában tartható eszközök, tárgyak körét is, hogy minél kevesebb lehetőség legyen arra, hogy saját maga ellen forduljon” - ismertette a hasonló esetekben bevett eljárást Magyar Gábor.

A Magyar Távirati Iroda értesülése szerint a kolozsvári hatóságok számára nem egyértelmű a bukaresti legfelső bíróság azon határozata, hogy a kolozsvári táblabíróság által elrendelt 30 napos előzetes letartóztatás hatályát is megszünteti, amennyiben más ügyben nincs a gyanúsított ellen érvényben őrizetbe vételi vagy letartóztatási parancs.

Magyar Gábor ügyvéd szerint az semmiképpen sem elképzelhető, hogy a gyanúsított szabadlábra kerüljön, hiszen a magyar hatóságok által kiadott európai elfogatóparancs van vele szemben érvényben.

„Ha a román eljárásra tekintettel nem kell megfosztani a szabadságától, attól még átadási őrizetbe kell helyezni őt a magyar európai elfogatóparancsra tekintettel egészen addig, amíg ennek a végrehajtásáról a román hatóságok nem tudnak dönteni” - tudatta az ügyvéd.

Az MTI hírei szerint a kolozsvári ügyészség a romániai bűnvádi eljárás idejére a gyanúsított előzetes letartóztatását kéri a bíróságtól.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×