A maffia tartotta magasan a kenyér árát Nápolyban

InfoRádió / MTI
2016. június 28. 04:48
A maffia évek óta zsarolta a kenyérárusokat Nápolyban, emiatt a délolasz nagyváros lakóinak kilónként 1,30 eurót kellett fizetniük az alapvető élelmiszerért a kerek 1 euró helyett.

Az olasz hatóságok hétfőn jelentették be, hogy személyi követés, bepoloskázás és telefonlehallgatás eredményeként letartóztatták a nápolyi kenyérkereskedelmet a markában tartó Lo Russo-klán 24 tagját.

Az alvilági banda a mozgóárusoktól a szupermarketekig minden elárusítót arra kötelezett, hogy a saját ellenőrzése alatt álló pékségek termékét forgalmazza vagy más gyártók kenyerét is a megemelt áron adja, a kilónkénti 30 cent (száz forint) különbséget pedig a maffiának rója le "védelmi pénzként".

A megtorlástól tartva a legtöbben engedelmeskedtek, csak kevesen mertek nem mondani - közölték a hétfői rendőrségi sajtótájékoztatón. A maffia parancsának megtagadói azt kockáztatják, hogy üzletüket lerombolják vagy felgyújtják.

A nápolyi maffia, a camorra egyik fő profilja a kereskedők megzsarolása. A védelmi pénz kicsikarásán kívül gyakran arra is kötelezik őket, hogy az általuk ellenőrzött beszállítóktól rendeljenek.

Korábban a bivalymozzarella és más helyi ínyencségek kereskedelmét is a maffia ellenőrizte - emlékeztetett az illetékes rendőrparancsnok.