eur:
395.11
usd:
366.1
bux:
65138.09
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Vádat emeltek egy volt adóhatósági vezető és egy ügyvéd ellen

A Fővárosi Főügyészség vádat emelt egy volt adóhatósági vezetővel szemben, aki a vád szerint ügyvéd ismerőse kérésére jogosulatlanul kért le adatokat az adóhatóság nyilvántartásából - közölte a főügyészség vezetője kedden az MTI-vel.

Ibolya Tibor főügyész közleményében azt írta: a vádirat szerint az ügy elsőrendű vádlottja 2010 őszétől vezető beosztású adóhatósági tisztviselőként Budapesten dolgozott, munkakörének ellátásánál hozzáfért az adóhatóság irataihoz és nyilvántartási rendszereihez.

Az ügy másodrendű vádlottja ügyvédként tevékenykedett.

A vád szerint az ügyvéd 2011 októbere és 2012 februárja között rávette az elsőrendű vádlottat arra, hogy az általa meghatározott cégeknek nézzen utána az adóhatóságnál, kísérje figyelemmel a velük kapcsolatos adóhatósági eljárásokat, és minderről tájékoztassa, hogy ezen belső információk felhasználásával jogtalan előnyre tehessen szert az ügyfeleinél.

Az adóhatóságnál vezető beosztásban dolgozó elsőrendű vádlott az adóhatósági nyilvántartásokhoz való hozzáférési jogát kihasználva, kötelezettségeit megszegve, törvényes alap nélkül rendszeresen kért le jogtalanul adatokat az ügyvéd által meghatározott hat cégről, az eredményről pedig telefonon tájékoztatta a másodrendű vádlottat, ezáltal jogtalan előnyt biztosítva neki.

A Fővárosi Főügyészség a volt adóhatósági vezetőt hatrendbeli hivatali visszaéléssel, ügyvéd társát pedig ezen bűncselekményekre felbujtással vádolja.

Címlapról ajánljuk
Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?
Elemzés

Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?

Egyre csökken a németországi Zöldek párt támogatottsága, öt év alatt több mint duplájára, 25-ről 56 százalékra nőtt azok száma, akik semennyire sem tudnak azonosulni a párttal, ezzel Németország egyik leginkább elutasított politikai tömörülésévé vált. A háttérben a zöldítés, a kormány energiapolitikája áll - mondta az InfoRádióban Dobrowiecki Péter, a Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézetének kutatási vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×