eur:
395.91
usd:
366.9
bux:
65670.44
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Vádat emeltek öt embercsempésszel szemben

Embercsempészés bűntette miatt vádat emelt a Budapesti V. és XIII. Kerületi Ügyészség három román és két szír állampolgárral szemben, aki a vád szerint tavaly augusztusban harminckét külföldit próbált Németországba csempészni - közölte a fővárosi főügyész hétfőn az MTI-vel.

Ibolya Tibor azt írta, hogy a vádlottak 2015. augusztus 26-án Budapest XIII. kerületében, a Jász utcában vették fel gépkocsival az államhatár átlépésére jogosító okmányokkal nem rendelkező szír családokat. A megállapodás az volt, hogy családonként változó - de jellemzően 500 euró körüli - pénzösszeg ellenében Németországba szállítják a külföldieket.

A vádlottak két felvezető autóval, valamint a külföldieket szállító másik két gépkocsival - az egyikbe huszonnégy, míg a másikba nyolc szír állampolgárt ültettek - egymást szorosan követve, konvojban haladva elindultak a magyar-osztrák határ felé. A sofőröket és utasaikat azonban még a XIII. kerületben rendőri intézkedés alá vonták, és az embercsempészeket előállították.

A vádlottakkal szemben a kerületi ügyészség vagyoni haszonszerzés végett, több személynek segítséget nyújtva elkövetett embercsempészés bűntette miatt emelt vádat, büntetésük egytől öt évig terjedő szabadságvesztés lehet.

A vádlottak előzetes letartóztatásban vannak, velük szemben a kerületi ügyészség letöltendő börtönbüntetés kiszabását indítványozta, valamint azt, hogy utasítsák ki őket Magyarország területéről - olvasható a közleményben.

Címlapról ajánljuk

Egyre több ország ismeri fel a menekülthelyzet tarthatatlanságát

A humanitárius hozzáférést és a migránsok menedékjogi helyzetét elemezte egy nemzetközi tanulmány, melynek készítői szakpolitikai intézkedéseket is javasolnak az érintett országok vezetőinek. A Migrációkutató Intézet vezető kutatója azt mondta az InfoRádióban, hogy a jelentés megerősíti, egyre több nyugati kormányzat ébred rá, milyen veszélyei lehetnek az illegális migrációnak, ugyanakkor Tárik Meszár szerint az elemzés több megállapítása is ellentmondásos.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×