eur:
393.09
usd:
367.14
bux:
65939.26
2024. április 24. szerda György

Új eljárás indul a korrupcióval vádolt budapesti rendőrök ügyében

Hatályon kívül helyezte a Szegedi Ítélőtábla a Szolnoki Törvényszék budapesti rendőröket, közterület-felügyelőket, valamint vállalkozókat korrupciós bűncselekmények ügyében elmarasztaló ítéletét, így új bírósági eljárás kezdődik a 2008-2009-ben történt bűncselekmények ügyében.

A táblabíróság Gyurisné Komlóssy Éva vezette büntetőtanácsa kimondta, a megismételt eljárást a hatáskörrel és illetékességgel rendelkező Fővárosi Törvényszék katonai tanácsának kell lefolytatnia.

A döntés indoklásában elhangzott: az első fokon meghozott ítélet oly mértékben meglapozatlan, hogy az érdemi felülvizsgálatra alkalmatlan.

Az elsőfokú ítélet szerint az ügy első- és a másodrendű vádlottja 2008-2009-ben a Budapesti Rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti főosztályán teljesített szolgálatot. A két férfi szoros kapcsolatot alakított ki építési és szállítási vállalkozókkal, közlekedésrendészeti feladatokat ellátó rendőrökkel és a velük együtt járőröző közterület-felügyelőkkel. A két rendőr az összeköttetéseit haszonszerzési forrásnak tekintette, pénz ellenében "elsimította" a vállalkozások különféle szabálytalanságait. A szabálysértések között volt engedély nélküli behajtás, a gépjárművek rossz műszaki állapota, lejárt forgalmi engedély vagy közlekedési szabálytalanság. Akadt olyan eset is, amikor hétvégi kamionstop idején egy tehergépkocsit kísértek el a fővárostól a magyar-román határig, hogy így előzzék meg a rendőri intézkedést. Az érintett gazdasági társaságok gépkocsivezetői között elterjedt a két rendőr elérhetősége, úgy ismerték őket mint akiket probléma esetén hívni lehet, mert megoldják, hogy egy-egy intézkedésnek ne legyen hátrányos következménye.

A törvényszék ötven vádpontban látta bizonyítottnak valamelyik vádlott bűnösségét egyebek mellett telefonlehallgatások alapján.

A 66 vádlott harmada volt rendőr vagy közterület-felügyelő, a többiek a szabálytalanságok elsimításáért fizettek. Első fokon 47 vádlottat ítéltek el, 19-et bizonyítottság hiányában felmentettek. Az elsőrendű vádlott hét év, a másodrendű öt év börtönt kapott. A többi vádlottra letöltendő vagy felfüggesztett szabadságvesztést, illetve pénzbüntetést szabott ki a törvényszék.

Címlapról ajánljuk

Závecz: a Fidesz és még öt erő szerezhet EP-mandátumot

Tovább csökkent a Fidesz támogatottsága, de április első felében még így is a választók negyede mellette volt; Magyar Péter pártjának EP-listája a harmadik helyen áll – derül ki a Závecz Research Intézet friss méréséből. A részletekről az InfoRádió Závecz Tibort kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×