Megnyerték a rágalmazási pert az eltűnt Madeleine McCann szülei

InfoRádió / MTI
2015. április 28. 21:00
Megnyerték a Portugáliában nyolc éve eltűnt brit kislány, Madeleine McCann szülei a nyomozás egykori vezetője ellen indított rágalmazási pert.

Egy lisszaboni bíróság 500 ezer euró (150 millió forint) kártérítést és 2010 óta számítva további 106 ezer euró kamatot ítélt meg a szülőknek, Kate és Gerry McCannnek, amiért Goncalo Amaral főfelügyelő 2008-ban megjelent, Az igazság a hazugságról című könyvében azt állította, hogy a gyermek valójában meghalt, holttestét pedig a szülők elrejtették.

Hétfőn hozott, de csak kedden közzétett határozatában a bíróság megtiltotta a könyv árusítását és utánnyomását és az annak alapján készült dokumentumfilmnek bármiféle újbóli bemutatását is.

A bíróság állásfoglalása szerint a nyomozó 2008-as nyugalomba vonulása után hivatásánál fogva köteles lett volna magának megtartani az üggyel kapcsolatos gondolatait, "és nem volt joga úgy tálalni vitatható véleményeket, mintha azok az igazság lennének".

Az ítélet ellen a szerző és kiadója még fellebbezhet.

A McCann család 1,2 millió eurós kártérítést követelt Amaraltól, amiért azzal vádolta őket, hogy közük van gyermekük halálához. A hat éve tartó perben a szülők azt próbálták bizonyítani, hogy a könyvben foglalt állítások hátráltatták gyermekük keresését.

A Leicestershire-ben élő McCann család 2007 májusában nyaralni utazott a portugál tengerpartra. Madeleine szülei, Kate és Gerry McCann a lakosztályuk közelében vacsoráztak barátaikkal, amikor a kislány - néhány nappal negyedik születésnapja előtt - eltűnt a szobából, ahol aludt.

A portugál hatóságok 2008-ban eredménytelenül zárták le a nyomozást. A vizsgálatot 2013-ban újraindították, de a kutatások nem hoztak semmiféle értékelhető új eredményt.

A szülőknek továbbra is meggyőződésük, hogy lányukat elrabolták, és életben van.