eur:
393.9
usd:
364.77
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Kiengedték a gyerekkínzással vádolt szigetszentmiklósi szülőket

Az első fokú bíróság két-két évre ítélte a gyerekkínzással vádolt szigetszentmiklósi szülőket, akik így szabadon távozhattak a bíróságról, mert ezt az időt már előzetesben letöltötték. Az utóbbi évek egyik legnagyobb, gyermekek elleni bűncselekménnyel kapcsolatos botrányában a bíróság csak kiskorú veszélyeztetésében találta bűnösnek a házaspárt.

Háromrendbeli, kiskorú veszélyeztetése bűntettében bűnösnek mondta ki és egyenként két-két év börtönbüntetésre ítélte a Budapest Környéki Törvényszék a szigetszentmiklósi házaspárt. A szemérem elleni erőszak és erőszakos közölés bűntette alól viszont felmentették őket.

Mivel a bíróság az előzetes letartóztatásban töltött időt beszámította - 2013. február 20-tól őrizetbe, majd előzetes letartóztatásba kerültek -, a büntetést letöltöttnek tekinti. A bíróság az elsőrendű vádlott apa és a másodrendű vádlott anya előzetes letartóztatását megszüntette, és elrendelte azonnali szabadlábra helyezésüket.

A bíróság a szülők felügyeleti jogát mindhárom gyermek esetében megszüntette.

Mint az Index beszámolt róla, a bíró az ítélet ismertetésekor elmondta: "a vádhatóság részéről olyan kritika érte a bíróságot, hogy nem hisz a sértetteknek". De szerinte a bíróság munkája "nem lehet hitkérdés", a feladat hogy objektíven, részrehajlás nélkül döntsön, és "kétséget kizáróan nem bizonyítható tény nem értékelhető a vádlott terhére". A szexuális bűncselekmény vonatkozásában bizonyítottság hiányában lett felmentés, de a bíró azt mondta, "már-már megközelíti a bűncselekmény hiányában való felmentést".

Az anyát és az apát egyaránt szexuális erőszakkal és kiskorú veszélyeztetésének bűntettével vádolta a Pest Megyei Főügyészség. A Btk. szerint az előbbiért 15 év, az utóbbiért 5 év a kiszabható büntetési plafon.

A fizikai, szexuális és érzelmi kínzásokról, amelyeknek a vád szerint a házaspár három gyereke éveken át ki volt téve, a botrányt kirobbantó Blikk cikkéből értesült a nyilvánosság 2013 novemberében. A hatóságok nem adtak ki részleteket az ügyről, de a Blikk a vádiratra hivatkozva írt arról, miken mentek keresztül a gyerekek, hogy a szüleik például patkányt és fekáliát etettek velük.

A sajtót később az ombudsman keményen bírálta azért, hogy a gyerekeket - például a nevük kezdőbetűinek és születési évszámaik megadásával - azonosíthatóvá tették a hírek, és ez nagyon megnehezíti az őket ért traumák feldolgozását. Ugyanakkor maga az ombudsman is a sajtóból értesült az esetről, és a gyermekvédelmi rendszer szereplőinek felelősségét is azután kezdték firtatni, hogy az első cikkek megjelentek.

Az ombudsman jelentése 2014 februárjára készült el. Az anyag részletes, szomorú kronológián keresztül mutatja be a gyermekvédelem tehetetlenségét, az éveken át tartó halogatást. A vádirat szerint kínzásokat elszenvedő testvérek közül a legidősebb 2000-ben, a legfiatalabb 2003-ban született, a szüleik bántották őket, mióta csak az eszüket tudták. A család 2005 elején került a gyermekvédelem látókörébe, de a három gyereket csak 2012 januárjában vették el a szülőktől.

A szexuális bántalmazásokra, amelyekkel vádolták a szülőket, csak azután derült fény, hogy a gyerekek nevelőszülőkhöz kerültek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×