Kiállítják a tizenhatszoros gyilkos egyetemi orvlövész fegyverét

InfoRádió / MTI
2014. december 14. 07:32
Egy washingtoni múzeum kiállítja azt a puskát, amellyel Charles Whitman 1966-ban 16 embert gyilkolt meg és további 32-t megsebesített, amikor lövöldözni kezdett a Texasi Egyetem óratornyából.

A 66 milliméteres Remington puskát a washingtoni Bűnügyi Múzeum állítja ki, amely tájékoztatása szerint a fegyvert egy magángyűjtőtől szerezte meg. A vadászpuskát, amely többször is gazdát cserélt, legutóbb szeptemberben bocsátotta árverésre egy texasi fegyverwebáruház. Az aukció szervezője akkor tagadta, hogy a puskához kötődő borzalomból akarna hasznot húzni, és kijelentette, hogy a fegyvert "kizárólag gyűjtőknek" szánják "történelmi értéke" miatt.

A bűneset szerepet játszott a rendőrségi speciális egységek létrehozásában, egyben az 1968-as fegyverbirtoklási törvény elfogadásában is, amely először írta elő a fegyverkereskedők működésének engedélyhez kötését - mondta el Janine Vaccarello, a múzeum munkatársa.

"Mivel a Texasi Egyetemen történt lövöldözés az első volt a hasonló esetek sorában, ezért szeretnénk leróni tiszteletünket mindenki előtt, aki azon a napon vesztette az életét, egyben tisztelegni azon rendőrtisztek munkája előtt, akik naponta veszélyeztetik az életüket" - áll a múzeum közleményében.

Azonban több áldozat és az egyetem is megkérdőjelezte a kiállítás jóhiszeműségét. "Milyen ember akar odamenni és megnézni a puskát? Miért akar valaki megnézni egy olyan tárgyat, amellyel oly sok gonoszságot követtek el?" - tette fel a kérdést Claire Wilson James, aki 18 éves és nyolchónapos terhes volt, amikor Whitman hasba lőtte, megölve ezzel magzatát.

"A Texasi Egyetem közössége sosem gyógyult ki az 1966-os lövöldözés okozta sebekből. Nagyon reméljük, hogy ezeket az eseményeket semmilyen módon nem magasztalják fel, és hogy az áldozatok emlékét mindig tisztelni fogják" - nyilatkozta Gary Susswein, a Texasi Egyetem szóvivője.

A 25 éves Whitman, volt tengerészgyalogos, és maga is a Texasi Egyetem hallgatója, 1966. augusztus 1-jén felmászott az austini campus óratornyának tetejére és több mint egy órán át lövöldözött a látókörébe kerülő emberekre. A férfi - mint később kiderült - ámokfutása előtt néhány órával feleségével és édesanyjával is végzett. Az ámokfutót végül a kiérkező rendőrök ölték meg.