eur:
394.11
usd:
365.28
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Ezernél is több letartóztatás egy szervezett bűnözés elleni európai akcióban

Ezernél is több embert fogtak el, és több száz kilogramm kábítószert foglaltak le az úgynevezett Arkhimédész-akció keretében 34 ország bűnüldöző hatóságai az elmúlt napokban - közölte szerdán az Europol, az uniós tagállamok közötti rendőri együttműködést összehangolni hivatott, hágai székhelyű intézmény.

A szeptember 15. és 23. között végrehajtott műveletben az uniós tagállamokon kívül Ausztrália, Kolumbia, Norvégia, Szerbia, Svájc és az Egyesült Államok hatóságai vettek részt. A cél az volt, hogy csapást mérjenek a szervezett bűnbandákra és infrastruktúrájukra.

Az akcióban az uniós határrendészeti ügynökség, a Frontex, az igazságügyi együttműködést elősegíteni hivatott Eurojust és a nemzetközi rendőri együttműködés szerve, az Interpol is részt vett. Az Europol közleménye szerint ez volt minden idők legnagyobb összehangolt rendőri akciója az Európai Unióban, mérföldkőnek számít a szervezett bűnözés elleni küzdelemben.

"A művelet léptéke példátlan, eredménye, a több mint ezer letartóztatás pedig emlékeztetőül szolgál még a legkomolyabb bűnbandák számára is, hogy a nemzetközi bűnügyi közösség eltökélt, hogy felvegye velük a harcot" - idézi a kommüniké Rob Wainwrightot, az Europol vezetőjét.

A 34 ország hatóságai több száz helyen, a többi között reptereken, határátkelőknél, kikötőkben és hírszerzési információk alapján olyan helyeken ütöttek rajta a bűnözőkön, ahol rendszeresen tevékenykedtek.

A művelet során 1027 embert fogtak el a rendőrök, 599 kilogramm kokaint, 200 kiló heroint és 1300 kiló kannabiszt foglaltak le. Emellett 30 gyereket szabadítottak ki emberkereskedők karmai közül. Rajtuk kívül körülbelül kétszázra tehető azoknak a felnőtteknek a száma, akiket sikerült kiszabadítani. Õket vélhetően koldulásra, prostitúcióra vagy gyakorlatilag rabszolgamunkára akarták kényszeríteni a bűnözők.

A közlemény arra is kitér, hogy a hatóságok 10 ezer olyan embert is átvizsgáltak, kikérdeztek, akik törvénytelenül érkeztek az Európai Unió területére, ennek segítségével pedig 170 olyan bűnözőt sikerült lefülelni, akik az illegális bevándorlás elősegítéséből éltek, részt vettek embercsempészetben.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×