eur:
394.31
usd:
369.55
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Ítélet: gyilkosságban nem bűnös Pistorius

Oscar Pistorius nem tervelte ki előre, hogy 2013. február 13-án meggyilkolja a barátnőjét - így döntött csütörtökön a pretoriai bíróság. A bírónő szerint az ügyészségnek nem sikerült bizonyítani, hogy az atléta ölni akart, függetlenül attól, hogy Reeva Steenkampot vagy egy betörőt sejtett a fürdőszobában, amelynek ajtajára négyszer rálőtt.

A pretoriai ítélethirdetés a vártnál rövidebb volt. Az egykor bűnügyi újságíróként dolgozó Thokozile Masipa bírónő nem ment végig a tanúvallomások, illetve a bizonyítási eljárás minden momentumán. Mint az ítélethirdetés elején a Guardian szerint közölte: csak a fontosabb részleteket emelte ki. Igaz, így is órák alatt jutott el addig, hogy a döntést kihirdesse. A Reuters brit hírügynökség szerint előfordulhat, hogy Thokozile Masipa bírónő csak pénteken fejezi be az ítélethirdetést. A büntetés időtartamát pedig nem fogja kihirdetni, csak három-négy hét múlva.

A 27 éves Oscar Pistorius 2013-ban Valentin-nap éjszakáján négy lövést adott le a fürdőszoba ajtón keresztül a vele együtt élő modellre, a 29 éves Reeva Steenkampre pretoriai otthonukban. A nő belehalt a lövésekbe. A sportoló ártatlannak vallotta magát gyilkosságban, az óvadék melletti szabadlábra helyezésének meghallgatásán azonban nem szándékos emberölésben elismerte bűnösségét, abban, hogy agyonlőtte barátnőjét. Pistorius azt állította, azt hitte, rablók törtek be a házába, és félelmében eresztett négy golyót a fürdőszoba ajtajába, amely mögött Steenkamp volt. A sportoló a bíróságon azt is állította: próbálta lélegeztetni barátnőjét és elállítani a vérzést a csípőjénél, de Reeva Steenkamp meghalt a karjaiban, mire a mentők megérkeztek - írja a BBC Online.

Gerrie Nel főügyész azt állította, hogy a pár veszekedett, amikor Pistorius leadta a lövéseket. Szerinte nem volt világos, hogy Pistorius (aki azt mondta, hajnali 3 körül álmából ébredt, zajokat hallott, azt hitte, barátnője mellette fekszik) miért nem győződött meg arról, hol van a házban Steenkamp. Az is furcsa - érvelt- , hogy miért sötétben ment a sportoló a vécéhez - tette hozzá. Az ügyész felvetette, hogy ugyan miért zárná magára egy betörő egy vécé ajtaját. Emellett érthetetlennek találta, hogy Steenkamp az incidens alatt egyszer sem válaszolt a sportoló rémült kiáltásaira, legalábbis Pistorus vallomásában szó sem esik arról, hogy a nő bármit mondott volna, holott rémültnek kellett lennie. A főügyész többször megkérdőjelezte Pistorius szavahihetőségét, egoistának nevezte a sportolót és hangsúlyozta, hogy "semmiért nem hajlandó felelősséget vállalni életében". Ráadásul a bizonyítás során kiderült, hoyg Pistorius fenyegetett már meg dührohamában embereket - számol be a hvg.hu.

Pistorius jól fizetett ügyvédi csapata többek között azzal igyekezett gyengíteni a vád álláspontját, hogy a nyomozást vezető Hilton Botha elismerte, a bizonyítékok begyűjtése során hibákat követtek el. A posztjáról lemondott detektívet ráadásul egy másik ügyben gyilkossági kísérlettel vádolják.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
Izrael megtámadta Iránt - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Izrael megtámadta Iránt - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Péntekre virradóra megtörtént Izrael válaszcsapása Irán ellen, ennek hatására komoly esést láthattunk az Ázsiai piacokon, és kilőttek a nemesfémek, valamint az olaj is. Ezt követően az európai és amerikai tőzsdéken ugyan a kezdeti aggodalmakat követően nagyobb esés volt várható, a nyitásra azonban jelentősen javult a hangulat. Alapvetően az egész héten rossz hangulat uralkodik a világ tőzsdéin, az izraeli válaszcsapást már beárazták egy bizonyos mértékig a piacok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×