Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Ítélet: gyilkosságban nem bűnös Pistorius

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Oscar Pistorius nem tervelte ki előre, hogy 2013. február 13-án meggyilkolja a barátnőjét - így döntött csütörtökön a pretoriai bíróság. A bírónő szerint az ügyészségnek nem sikerült bizonyítani, hogy az atléta ölni akart, függetlenül attól, hogy Reeva Steenkampot vagy egy betörőt sejtett a fürdőszobában, amelynek ajtajára négyszer rálőtt.

A pretoriai ítélethirdetés a vártnál rövidebb volt. Az egykor bűnügyi újságíróként dolgozó Thokozile Masipa bírónő nem ment végig a tanúvallomások, illetve a bizonyítási eljárás minden momentumán. Mint az ítélethirdetés elején a Guardian szerint közölte: csak a fontosabb részleteket emelte ki. Igaz, így is órák alatt jutott el addig, hogy a döntést kihirdesse. A Reuters brit hírügynökség szerint előfordulhat, hogy Thokozile Masipa bírónő csak pénteken fejezi be az ítélethirdetést. A büntetés időtartamát pedig nem fogja kihirdetni, csak három-négy hét múlva.

A 27 éves Oscar Pistorius 2013-ban Valentin-nap éjszakáján négy lövést adott le a fürdőszoba ajtón keresztül a vele együtt élő modellre, a 29 éves Reeva Steenkampre pretoriai otthonukban. A nő belehalt a lövésekbe. A sportoló ártatlannak vallotta magát gyilkosságban, az óvadék melletti szabadlábra helyezésének meghallgatásán azonban nem szándékos emberölésben elismerte bűnösségét, abban, hogy agyonlőtte barátnőjét. Pistorius azt állította, azt hitte, rablók törtek be a házába, és félelmében eresztett négy golyót a fürdőszoba ajtajába, amely mögött Steenkamp volt. A sportoló a bíróságon azt is állította: próbálta lélegeztetni barátnőjét és elállítani a vérzést a csípőjénél, de Reeva Steenkamp meghalt a karjaiban, mire a mentők megérkeztek - írja a BBC Online.

Gerrie Nel főügyész azt állította, hogy a pár veszekedett, amikor Pistorius leadta a lövéseket. Szerinte nem volt világos, hogy Pistorius (aki azt mondta, hajnali 3 körül álmából ébredt, zajokat hallott, azt hitte, barátnője mellette fekszik) miért nem győződött meg arról, hol van a házban Steenkamp. Az is furcsa - érvelt- , hogy miért sötétben ment a sportoló a vécéhez - tette hozzá. Az ügyész felvetette, hogy ugyan miért zárná magára egy betörő egy vécé ajtaját. Emellett érthetetlennek találta, hogy Steenkamp az incidens alatt egyszer sem válaszolt a sportoló rémült kiáltásaira, legalábbis Pistorus vallomásában szó sem esik arról, hogy a nő bármit mondott volna, holott rémültnek kellett lennie. A főügyész többször megkérdőjelezte Pistorius szavahihetőségét, egoistának nevezte a sportolót és hangsúlyozta, hogy "semmiért nem hajlandó felelősséget vállalni életében". Ráadásul a bizonyítás során kiderült, hoyg Pistorius fenyegetett már meg dührohamában embereket - számol be a hvg.hu.

Pistorius jól fizetett ügyvédi csapata többek között azzal igyekezett gyengíteni a vád álláspontját, hogy a nyomozást vezető Hilton Botha elismerte, a bizonyítékok begyűjtése során hibákat követtek el. A posztjáról lemondott detektívet ráadásul egy másik ügyben gyilkossági kísérlettel vádolják.