eur:
395.06
usd:
371.59
bux:
66362.88
2024. április 16. kedd Csongor

Balog: legyen minősített eset, ha oktatási intézmény programján követnek el erőszakot

Az emberi erőforrások minisztere azt kezdeményezi, számítson minősített tételnek a büntető törvénykönyvben, ha valaki oktatási intézményben, illetve intézmény által szervezett programon nemi erkölcs elleni bűncselekményt követ el.

Ezt a miniszter a Felsőoktatási Kerekasztal keddi ülése előtt jelentette be a fővárosban. A sajtótájékoztatón Balog Zoltán azt mondta: megkéri az igazságügyi minisztert, hogy a fentiek érdekében tekintse át a jelenlegi szabályozást és az erre vonatkozó tényállásokat. Arra kéri minisztertársát, hogy világosan legyen kiolvasható a törvénykönyvből: ha valaki oktatási intézményben vagy az intézmény által szervezet programon követ el nemi erkölcs elleni bűncselekményt, akkor az minősített tételnek számít.

Az alapeset egytől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető, míg a minősített eset kettőtől nyolc évig terjedővel - jelezte Balog Zoltán. Megjegyezte: senki nem akar általánosítani, de a nyilvánosságra került gólyatábori esetek felvetik azt a kérdést, hogy jól van-e szabályozva az egész rendszer.

A miniszter jelezte: a javaslatot a kerekasztal ülésén is megvitatják majd.

A kormány megalakulása óta először összehívott kerekasztal ülésével kapcsolatban kiemelte: folytatják azt a munkát, amit az elmúlt négy évben a felsőoktatás átalakításával összefüggésben elkezdtek. Az ülésen a Magyar Rektori Konferencia, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara és a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezetének képviselője vesz részt.

A kerekasztal új vezetője Palkovics László felsőoktatási államtitkár lesz - jelezte a miniszter.

Palkovics László elmondta: építenek az új felsőoktatási stratégia kimunkálása során a korábbi anyagokra is. Emlékeztetett: minden intézménnyel leültek, megnézték elképzeléseiket, ezek "összedolgozása" zajlik most. A keddi ülésen áttekintik azt is, hogy a kerekasztal milyen formában tud bekapcsolódni ebbe a munkába - jelezte.

Az államtitkár megerősítette: az a cél, hogy decemberben el tudják fogadni az új felsőoktatási stratégiát.

Címlapról ajánljuk
Rendőrök vetettek véget a brüsszeli konferenciának, amelyen Orbán Viktor is beszédet mondana

Rendőrök vetettek véget a brüsszeli konferenciának, amelyen Orbán Viktor is beszédet mondana

Az első napon leállíttatta a belga rendőrség a Nemzeti Konzervativizmus Konferenciáját Brüsszelben. A helyi jelentések szerint a rendezvény folytatódik, de új vendégeket már nem engednek be. A hatóságok a délutánra meghirdetett ellentüntetésre hivatkozva akarják beszüntetni a konferenciát, amelyet korábban már két brüsszeli helyszín is elutasított.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×