NAV: több drogot találtak a pénzügyőrök eddig idén, mint tavaly

InfoRádió / MTI
2014. július 13. 13:31
Tavalyhoz képest az idén több esetben és nagyobb mennyiségben találtak kábítószert a pénzügyőrök - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) vasárnap a Facebook-oldalán.

A tájékoztatás szerint a 89 felderítésben a vámosok összesen több mint két és fél mázsa drogot és 171 drognak minősülő egyéb anyagot, a többi között tablettát, kapszulát, növényi részt találtak. Ezzel az előző évhez viszonyítva az esetszám és mennyiség is nőtt - tették hozzá.

A NAV közlése szerint a drog többségét a postaforgalomban, valamint a szerb határszakaszon történt ellenőrzésekkor találták.

Azt írták, hogy a kábítószer 47 százaléka kannabiszszármazék, 17,6 százaléka heroin, míg 6,4 százaléka morfinszármazék volt.

A közlemény szerint a postaforgalomban főként a Lengyelországból érkező tisztítószerként csomagolt új pszichoaktív anyagnak minősülő gamma-butirolaktont (GBL), illetve Hollandiából érkező pszilocibin gombát, illetve gombaspórával beoltott táptalajt találtak. Szerbiából továbbra is jellemzően marihuánát és heroint próbálnak Magyarországra csempészni.

A NAV pénzügyőrei a kábítószergyanús anyagok miatt 60 esetben kábítószer birtoklása, 26 esetben új pszichoaktív anyaggal való visszaélés, három esetben pedig kábítószer készítésének elősegítése miatt tettek feljelentést.