eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Kivégeztek egy rasszista sorozatgyilkost az Egyesült Államokban

Méreginjekcióval kivégeztek egy rasszista sorozatgyilkost szerdán az egyesült államokbeli Missouri államban.

Joseph Paul Franklint összesen hét, az ország különböző pontjain 1977 és 1980 között történt gyilkosság elkövetésében találták bűnösnek. A férfi kifejezetten színes bőrű vagy zsidó áldozatokat vett célba. Áldozatai között volt például két színes bőrű gyerek, három stoppos nő és egy 15 éves fehér prostituált is, akit azért támadott meg, mert színes bőrű férfiakkal létesített szexuális kapcsolatot.

Franklin maga azt állította, hogy összesen 20 embert ölt meg. Azt is elismerte, hogy 1978-ban ő sebesítette meg Vernon Jordan polgárjogi aktivistát és Larry Flyntet, a Hustler magazin kiadóját, aki a támadás következtében deréktól lefelé lebénult.

Franklin ügyvédje egyebek mellett arra hivatkozva próbálta elérni a kivégzés elkerülését, hogy védence elmebeteg. Amiatt is fellebbezést nyújtott be, hogy Missouri állam - kivégzéseinek történetében első alkalommal - pentobarbitalt akart alkalmazni a kivégzéshez.

Kedd este egy kerületi bíróság - a pentobarbitallal kapcsolatos kételyek miatt - még a kivégzés felfüggesztését rendelte el, de ezt egy fellebbviteli bíróság néhány óra múlva feloldotta. A kivégzést végül azt követően hajthatták végre, hogy szerdán a legfelsőbb bíróság is helybenhagyta a fellebbviteli bíróság döntését.

Missouri mellett Texas és Dél-Dakota szövetségi államokban is pentobarbitalt használnak a kivégzésekhez. Dél-Dakotában már két halálraítéltet is kivégeztek ezzel a készítménnyel.

Címlapról ajánljuk
Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

A leszokási hajlandóságot nagyban befolyásolja, hogy mennyire érezzük távolinak a dohányzás negatív, illetve a leszokás pozitív következményeit – derül ki az ELTE PPK kutatóinak 1500 dohányost bevonó vizsgálatából.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×