eur:
393.5
usd:
364.48
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Megkezdődött a bundabotrány tárgyalása a Fővárosi Törvényszéken

A Pesti Központi Kerületi Bíróságon szerdán megtartották az első tárgyalást K. Zoltán és 16 társa ügyében, akiket labdarúgó-mérkőzések eredményének jogosulatlan befolyásolása miatt vesztegetéssel és kötelességszegéssel vádolnak.

A bundabotrány bírósági eljárásának első felvonásában az egykori REAC-játékosok, valamint A. Zoltán korábbi vezetőedző volt érintett.

Egy vádlott és egy ügyvéd késése miatt a tárgyalás a tervezett 8.30 órához képest egy órával később kezdődött jelentős médiaérdeklődés mellett. A tanácsvezető bíró, Keviczki István elmondta, hogy K. Zoltán és L. Mátyás ügyvédei indítványt nyújtottak be a bundaügy különböző szálainak egyesítése érdekében. Azt kívánják elérni, hogy az ügyet ne több különböző perben tárgyalják, hanem a négy szálat vonják össze, és egy közös perben kezdődjön a bírósági eljárás érdemi része. Ha ezt az egyesítési indítványt a bíróság a közeljövőben elfogadja, akkor megszűnik a jelenlegi per, amely szerdán kezdődött.

Emiatt az első napon csak a vádismertetésre, a személyi adatok felvételére és a vádlottak megnyilatkoztatására került sor, de az érdemi részbe, a vádlottak meghallgatásába ezúttal nem kezdtek bele.

Az ügyész felolvasta a vádiratot, amelyből kiderült, hogy a rákospalotai klub egykori játékosaira és edzőjére felfüggesztett börtönbüntetést és vagyonelkobzást kért a Központi Nyomozó Főügyészség.

Az adminisztratív procedúra végén Keviczki István megismételte, hogy az egyesítés iránti kérelem elbírálásától függ ennek az eljárásnak a további menete. Ha folytatják ezt a szálat, akkor a következő tárgyalási napon a vádlottak meghallgatásával folytatódik a per.

Az első, már lezárult nyomozás után 45 terhelttel szemben 32 különböző mérkőzéssel kapcsolatban emelt vádat a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) a nemzetközi bundabotrány magyarországi vonatkozásában május 23-án.

Az ügyben érintett 45 vádlott között vannak korábbi és aktív futballisták, játékvezetők, klubtulajdonos, futballmenedzser és edző is. A vádiratban a manipulált meccsek között szerepel két utánpótlás- és egy felnőtt válogatott találkozó, 11 magyar, három finn, egy olasz első osztályú mérkőzés, két Magyar Kupa- és öt Ligakupa-összecsapás, négy magyar U19-es mérkőzés, két klubcsapatok közötti nemzetközi felkészülési mérkőzés, valamint egy megyei első osztályú találkozó.

A KNYF négy részre elkülönítve tette meg a vádemelést, melynek első része a REAC jogosulatlanul befolyásolt hét mérkőzését foglalja magában, ennek tárgyalása kezdődött meg szerdán a Fővárosi Törvényszéken. A REAC-cal kapcsolatos eljárásban K. Zoltánt és L. Mátyást "gazdálkodó szervezet dolgozójának kötelessége megszegésére irányuló vesztegetés vétségével", a csapat korábbi játékosait, S. Balázst, H. Gábort, K. Vincét, Cs. Gergő Attilát, E. Károlyt, K. Balázst, K. Andrást, V. Zoltán Pétert, S. Tamást, Ny. Krisztiánt, P. Tibor Lászlót, T. Gábort, F. Balázst és P. Olivért "gazdálkodó szervezet dolgozója által kötelességszegéssel - egyes vádlottaknál üzletszerűen - elkövetett vesztegetés bűntettével", A. Zoltánt pedig "gazdálkodó szervezet önálló intézkedésre jogosult dolgozója által kötelességszegéssel elkövetett vesztegetés bűntettével" vádolják.

Kutasi Róbert, a REAC igazgatója azt követően lett öngyilkos tavaly márciusban, hogy a klub hat korábbi és akkori labdarúgóját - nyolc mérkőzés manipulálásának gyanúja miatt - őrizetbe vették a KNYF munkatársai.

Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×