Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Előzetes letartóztatásban a halálra éheztetett gyerek apja

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Harminc napra előzetes letartóztatásba helyezte a Székesfehérvári Járásbíróság a halálra éheztetett agárdi gyerek apját - közölte Kató Miklós, a Fejér Megyei Főügyészség szóvivője pénteken újságírókkal.

Meghallgatása után indítványozták a különös kegyetlenséggel elkövetett emberöléssel gyanúsított apa előzetes letartóztatását, és ezt a járásbíróság indokoltnak találta a szökés és elrejtőzés veszélye miatt - ismertette Kató Miklós.

Gieszné Boda Orsolya, a Székesfehérvári Törvényszék szóvivője az MTI megkeresésére hozzátette, hogy a bíró döntésében szerepet játszott az elkövetett cselekmény súlyossága is, mivel ennek a büntetése 10-20 évig, de akár életfogytig tartó szabadságvesztés is lehet.

A döntés jogerős, mert senki nem fellebbezett.

Kató Miklós hangsúlyozta, hogy a gyermek szüleit gyanúsítottként hallgatta ki a rendőrség csütörtökön. A gyanú szerint a kisgyerek halálához krónikus alultápláltság vezetett. A halál oka a keringés összeomlása volt, amit a fehérjehiányos állapot és kiszáradás okozott.

A főügyészségi szóvivő kiemelte: a nyomozás során a gyermek gondozásával, ellátásával kapcsolatban minden körülményt vizsgálnak, és további felelősséget is megállapíthatnak, ha a bizonyítékok ezt alátámasztják.

Molnár Marcell védőügyvéd megerősítette a 30 napos előzetes letartóztatás tényét. Azt mondta: komoly tragédia történt.

Szerda este az M1 Híradója számolt be arról, hogy egy másfél éves gyerek meghalt Agárdon, mert hónapokon keresztül alig adtak neki enni és inni. A vasárnap kiérkező mentők már nem tudták megmenteni az életét. Az első orvos szakértői vélemény szerint a másfél éves kisfiú krónikus alultápláltságban szenvedett, és gyakorlatilag éhen halt. Félévesen még hat kiló volt, halálakor már csak négy és fél.

A Híradó információi szerint a vállalkozóként dolgozó, jó körülmények között élő szülők orvost és védőnőt nem engedtek be a házba, a szociális ellátást visszautasították.

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat csütörtökön azt közölte az MTI-vel, hogy a Fejér megyei tiszti főorvos szakfelügyeleti vizsgálatot indított a halálra éheztetett agárdi kisfiú ügyében. A megyei tiszti főorvos megvizsgálja, hogy a területi védőnő - mint alapellátást végző egészségügyi szolgáltató - a jogszabályban és szakmai szabályokban megfogalmazott kötelezettségeinek maradéktalanul eleget tett-e. Eredmény a jövő héten várható - tették hozzá.