eur:
393.34
usd:
368.06
bux:
65925.05
2024. április 24. szerda György

Megjelent a bíróság előtt a fekete tinédzsert lelövő őr

Először jelent meg csütörtökön a bíróság előtt George Zimmerman önkéntes rendész, aki 47 nappal korábban lelőtte a 17 éves, fegyvertelen Trayvon Martint a floridai Sanfordban.

Az eset országos tiltakozáshullámot váltott ki, mert a rendőrség nem indított eljárást a fehér és latin-amerikai felmenőkkel rendelkező Zimmerman ellen, aki önvédelemre hivatkozott. Ebben jogvédők szerint rasszista megfontolást gyanítottak, mert a lelőtt tizenéves fekete volt és a hatóság lépései alapvetően a ravaszt meghúzó rendész vallomásán alapultak.

A 28 éves Zimmerman szerdán feladta magát, és Amanda Corey különleges ügyész hirtelen felindulásból elkövetett emberölés miatt vádat emelt ellene. Ha az esküdtszék bűnösnek találja, a vádlottra 25 évtől életfogytig tartó, letöltendő szabadságvesztést szabhatnak ki. A csütörtöki, alig négyperces eljárás folyamán Mark Herr megyei bíró május 29-re tűzte ki azt a meghallgatást, amelyen Zimmerman eldöntheti, hogy bűnösnek, avagy ártatlannak vallja-e magát.

Az ügyben az összes további döntést Jessica Recksiedler körzeti bíró fogja meghozni, beleértve azt is, hogy óvadék ellenében szabadlábra helyezhető lesz-e a vádlott. Zimmerman ügyvédje, Mark O'Mara, úgy véli, ügyfele számára kockázatos lenne, ha kiengednék a börtönből.

A jogi képviselő szerint a vád súlyosabb, mint amire számított, ő azt várta, hogy gondatlanságból elkövetett emberölésért kívánják majd ügyfelét felelősségre vonni.

O'Mara, aki szerdán lépett a Zimmerman képviseletéről kedden lemondott két ügyvéd helyére, hangsúlyozta, hogy védence nem tekinti magát bűnösnek. A CNN-nek nyilatkozva úgy vélekedett, hogy akár egy év is eltelhet a per kezdetéig.

Martin szülei szerdán elégedettségüknek adtak hangot Zimmerman őrizetbe vétele és a vádemelés miatt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×