Lövöldözés egy finnországi iskolában

InfoRádió / MTI
2012. március 30. 11:50
Egy fiatal férfi lövöldözött pénteken reggel egy finnországi iskolában, az incidensben szerencsére senki sem sérült meg - közölték a helyi hatóságok.

A húszas éveiben járó férfit - aki a folyosóról négy lövést adott le egy osztályterembe - a helyszínre érkező rendőrök letartóztatták. Jari Kinnunen nyomozófelügyelő elmondta, hogy az iskola diákjai és személyzete biztonságban voltak, és közölte, hogy az elkövető nem az intézmény tanulója volt.

Az eset a Helsinkitől 190 kilométerre északra lévő Orivesi város egyik középiskolájában történt.

Ugyancsak pénteken lövöldözés történt a városban, és egy ember megsérült. A két incidens közötti, esetleges összefüggést azonban Kinnunen nem tudta megerősíteni

Finnországban két halálos iskolai lövöldözés történt az elmúlt években. 2008-ban a Finnország nyugati részén lévő Kauhajoki városban egy diák kilenc társával és egy tanárral végzett, mielőtt öngyilkoságot követett el. Egy évvel korábban egy 18 éves hallgató a Helsinkitől 30 kilométerre lévő Tuusulában megölte hat társát, egy iskolai ápolónőt és az igazgatót, majd önmagával is végzett.

A támadásokat követően a hatóságok elrendelték az iskolák biztonságának megerősítését, a többi között kamerákat helyeztek el a tantermekben, a személyzetet pedig lőgyakorlatban részesítették.