Gyilkosságok az Uzsoki utcai kórházban?

InfoRádió / MTI
2011. november 22. 16:00
Nyomoz a rendőrség az Uzsoki utcai kórházban történt gyanús halálesetek miatt - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság. A kórház főigazgatója továbbra sem nyilatkozik. Éger István, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöke szerint, amíg a hatósági nyomozás tart, az ügyet visszafogottan kell kezelni, és fenn kell tartani az ártatlanság vélelmét. A Magyar Kórházszövetség elnöke szerint, ha a feltételezések igazak, akkor a kórházban az eutanázia aktív formáját követték el, ami minden magyarországi jogszabállyal ellentétes.

A Népszabadság információi szerint legalább egy tucat, végstádiumban lévő rákbeteg életét rövidítették meg az Uzsoki utcai kórházban az elmúlt években morfium-túladagolással.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság szóvivője szerint, a rendőrség nyomozást indított ismeretlen tettes ellen emberölés gyanúja miatt.

A Magyar Hírlap információi szerint a rendőrség még szombaton házkutatást tartott a kórház fül-orr-gégészeti osztályán. A lap szerint a rendőrség a kórházi osztály 2005-2007 között folytatott gyakorlatát vizsgálja, amikor végstádiumban lévő daganatos betegeknek a fájdalomcsillapításhoz szükséges morfiumadag négy-ötszörösét adták be, amelytől az érintettek néhány napon belül meghaltak.

A Magyar Hírlap szerint a rendőrök a hétvégi házkutatás alkalmával orvosi dokumentációkat foglaltak le, és nővéreket hallgattak ki.

Az Inforádió megkereste az Uzsoki utcai kórház főigazgatóját is, aki egyelőre nem kívánt nyilatkozni az ügyben. Lapinformációk szerint a nyomozás egy, korábban a kórházban dolgozó munkatárs feljelentése alapján indult. Ezzel kapcsolatosan egy cikk is megjelent egy szaklapban. Szándékos morfin-túladagolás Magyarországon címmel.

Ebben a szerző azt írja, hogy olyan magyarországi kórházi osztályon dolgozott, ahol nagy számban fordultak elő daganatos betegek. A beszámoló szerint, amikor romlott egy beteg állapota, akkor elrendelték az orvosok a morfin injekció adását. Ettől a beteg néhány órán belül kómába esett.

A beszámoló szerint volt olyan eset, amikor egy betegnél túl korán kezdték el adagolni a morfiumot, emiatt hiány alakult ki, és nemcsak a kórházi, hanem más raktárakból is elfogyott a morfium.

A beszámoló szerint a nővérek természetesnek vették, hogy így rövidítik meg egy-egy beteg életét, miközben azok sem megfelelő tájékoztatást nem kaptak, sem pedig lehetőséget arra, hogy végrendelkezzenek, vagy elbúcsúzzanak a hozzátartozóiktól.

Az Amerika Egyesült Államokban a helyzetet másképp kezelik. A beteg otthonában hal meg, kap egy PCA-pumpával ellátott szerkezetet, amellyel önmagának adagolhatja a fájdalomcsillapítót. Németországban, ápolási intézményekben kezelik az ilyen betegeket.

A Népszabadság információi szerint a nyomozás eddigi adatai alapján valószínűtlennek tartják, hogy magányos elkövető lenne a tettes, már szakértői is vizsgálatok megállapították, hogy gyilkosságok történtek.

MOK: amíg a vizsgálat tart, fenn kell tartani az ártatlanság vélelmét

A Magyar Orvosi Kamarának (MOK) nincs joga bármilyen módon vizsgálni a fővárosi Uzsoki utcai kórházban történt állítólagos gyanús halálesetek ügyét - mondta Éger István, a köztestület elnöke kedden az MTI-nek, hozzátéve: amíg a hatósági nyomozás tart, az ügyet visszafogottan kell kezelni, és fenn kell tartani az ártatlanság vélelmét.

Éger István sem a konkrét ügyről, sem a lap által hivatkozott korábbi cikkről nem hallott. Személyes véleménye szerint viszont a Magyar Hírlap cikke tele van olyan állításokkal, amelyek életszerűtlenek, főleg a gyógyszeradagok fogyásának vonatkozásában. A kamara elnöke úgy véli, "ha az valóban így történt volna, az nem maradhatott volna titokban".

A MOK elnöke kiemelte: egy folyamatban lévő büntetőügyről nem kíván nyilatkozni, de általánosságban véve az ilyen magatartás nem megengedhető. Éger István azt mondta: ha bebizonyosodik a cikkben felvázolt szabálytalan gyógyszerhasználat, esetleg az eutanázia, az egyértelműen etikai vétségnek minősül, és ezen felül az ügynek büntetőjogi következményei is lehetnek.

Hozzátette: az orvosi kamara jelenleg érvényes, valamint a jövő januártól hatályos etikai kódexe szerint a szabálytalan gyógyszerhasználat, mint szakmai szabályszegés etikai vétségnek minősül, az eutanázia pedig tiltott.

A kamara kizárólag akkor foglal hivatalosan állást az ügyben, ha bizonyítékok alapján konkrét személyt gyanúsítottak meg - hangsúlyozta Éger István, megjegyezve: "ha ilyen előfordul, azt nem lehet szó nélkül hagyni".

Az aktív eutanázia illegális

A Magyar Kórházszövetség elnöke szerint, ha a cikk feltételezései igazak, akkor a kórházban az eutanázia aktív formáját követték el, ami minden magyarországi jogszabállyal ellentétes.

Rácz Jenő, a kórházszövetség elnöke az MTI-nek hangsúlyozta: amíg a nyomozás le nem zárult, nem lehet véleményt alkotni. Felhívta a figyelmet: a Magyar Hírlap cikke "nagyon súlyos állításokat" tartalmaz, amelyek jelenleg még csak feltételezések. Amíg ezeket nem támasztják alá bizonyítékokkal, az ártatlanság vélelme mindenkit megillet - tette hozzá.

A kórházszövetség elnöke elmondta: a magyar jogrend az eutanázia aktív formáját nem fogadja el. A jogszabályok egyértelműek, betartásuk nem egyéni elbírálás kérdése. "Ilyet jelen pillanatban a magyarországi jogszabályok szerint nem lehet csinálni" - emelte ki Rácz Jenő.

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium egészségügyi államtitkársága az MTI megkeresésére azt írta: az Uzsoki kórház ügyében rendőrségi vizsgálat folyik. Ennek lezárultáig az ügyben az egészségügyért felelős államtitkárság nem kíván nyilatkozni.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Kapronczay Stefánia, a TASZ betegjogi programvezetõje
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Kovácsy Zsombor ügyvéd
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Kálló Izabella összefoglalója
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást