A szakértő szerint emberi tartózkodásra alkalmatlan volt a West-Balkán épülete

InfoRádió / MTI
2011. november 17. 06:40
A West-Balkán épülete emberi tartózkodásra alkalmatlan volt, ráadásul összesen három biztonsági őr biztosította a helyszínt, a diszkótragédia idején egyikük sem tartózkodott a fővárosi szórakozóhelyen - ismertette a bíróság számára készített szakértői jelentést Németh Ferenc, a Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamara elnöke szerdán az m1 Az Este című műsorában.

Január 15-én Budapesten, a Nyugati téri West-Balkán szórakozóhelyen három fiatal lány halt meg, és többen megsérültek, amikor a diszkóban felgyülemlett több ezres tömegben pánik tört ki, és az épület földszintjén és a lépcsőn tumultus alakult ki. Az ügy bírósági tárgyalása múlt kedden kezdődött.

Németh Ferenc Az Este műsorában azt mondta: sokféle hiba együtt okozta, hogy bekövetkezett a katasztrófa. A szórakozóhelyet üzemeltető cég nem tartotta be az akkori jogszabályokat, hiszen ezer embernél nagyobb rendezvény esetén orvosi személyzetre is szükség van, de emellett a tűzvédelmi szabályokat is megszegték.

Ráadásul a saját maguk alkotta szabályokat sem tartották be, ugyanis a rendezvényt biztosító cég "önutasításában" az szerepel, hogy a West-Balkánnál tizenegy "őrhely" van. Ehhez képest három őrrel vettek részt a biztosításban, akik a tragédia idején mindhárman az épületen kívül igyekeztek szabályozni a sorba álló fiatalok bejutását. Ám olyan gyorsan engedték be az embereket, hogy közben nem tudták kiszűrni például a különösen veszélyes eszközöket vagy a kábítószereket.

Németh Ferenc elmondta: a szakértői bizottság elsősorban az épület alkalmasságát vizsgálta, továbbá azt, hogy az épület bérbeadóit, illetve a biztonsági őröket tájékoztatták-e arról, hány vendég várható. Az épület megtekintésekor azt tapasztalták, hogy az átalakítás, átépítés alatt állt, így az "emberi tartózkodásra sem volt alkalmas". Emellett azt is megállapították, hogy sem a bérbeadókat, sem a biztonsági őröket nem tájékoztatták, hogy a rendezvény résztvevőinek várható számáról. "Mindenki igyekezett félretájékoztatni a másikat, a vagyoni haszonszerzés érdekében" - mondta a szakértő.

A diszkótragédia után közösségi portálokon megjelent bejegyzésekben arról lehetett olvasni, hogy a pánik akkor tört ki, amikor valaki azt kiabálta, hogy késelés történt. A rendőrség viszont kizárta, hogy a tragédiát késelés okozta volna, és cáfolta azt is, hogy tömegverekedés tört ki a szórakozóhelyen.

A West-Balkánt a terézvárosi jegyző január 19-én 90 napra bezáratta, majd a szórakozóhely néhány nappal később a honlapján közölte, hogy végleg bezár. A tragédia miatt azóta megváltoztattak, illetve megszigorították a rendezvények szervezésének szabályait.

Senki nem vállalja a felelősséget

A Budapesti VI. és VII. Kerületi Ügyészség négy ember ellen emelt vádat. Halálos tömegszerencsétlenséget okozó, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés vétségével vádolja a West Balkán Vendéglátó Kft. egyik ügyvezetőjét, az intézményt bérbe adó Szalontai Győzőt, valamint három társát: Kecskés Tamást és Csanádi Józsefet, a rendezvény szervezőit, valamint Hranek Istvánt, aki a program biztonságért felelt.

A bíróság az ügy múlt kedden kezdődött tárgyalásán azt próbálja tisztázni, hogy a rendezvény során kinek mi volt a kötelezettsége, a szervezésben kinek milyen szerepe volt, és így kit terhelhet a felelősség a történtekért.

Kedden, illetve szerdán, a második tárgyalási napon a vádlottak egyike sem vállalta, hogy ő lett volna a főszervező; mindenki csak részfeladatokat ismert el, nem ismerték el bűnösségüket. A szerepek tisztázását nehezíti, hogy bár készült írásos szerződés, a felek szóbeli megállapodásaiknak megfelelően jártak el.

A vádirat szerint Szalontai Győző januárban megállapodást kötött Csanádi Józseffel és Kecskés Tamással arról, hogy a West Balkán Klubot január 15-re egy zenés rendezvény megtartására bérbe adja. Nem állapodtak meg azonban abban, hogy a rendezvényen hányan vehetnek részt.

Kecskés Tamás és Csanádi József a rendezvény szervezése során nem ellenőrizte, hogy a klub helyszíne tűzvédelmi, épületszerkezeti és készültségi szempontból alkalmas-e az általuk szervezett rendezvény lebonyolítására.

Szalontai Győző, az ügy elsőrendű vádlottja a tárgyaláson azt állította, hogy a szervezők egyértelműen becsapták, mert a szóban jelzett maximális 1800-as létszám tudatában 4200 jegyet gyártottak. A rendezvényre azonban a vádirat szerint csaknem háromezer embert engedtek be.