Négy év börtön csődbűntettért

InfoRádió / MTI
2011. július 5. 08:40
Négy év börtönbüntetést szabott ki az elsőfokú római bíróság hétfőn Cesare Geronzira, az olasz pénzügyi élet egyik legismertebb szereplőjére a Cirio élelmiszeripari cégcsoport csődbe jutásában játszott szerepéért. A bíróság egyúttal bűnösnek mondta ki és kilenc év szabadságvesztésre ítélte Sergio Cragnottit, aki a Cirio vezérigazgatója volt a cég 2003-ban bekövetkezett összeomlásakor.

Az ügyészség Geronzira nyolc, Cragnottira pedig 15 év börtönt kért. Geronzi mindvégig ártatlannak vallotta magát, és jelezte, hogy megfellebbezi az elsőfokú ítéletet.

A Cirio csődje több mint egymilliárd eurós kárt okozott a befektetőknek. Az ügy megrázta Olaszországot, noha a java még hátra volt, ugyanis a Parmalat-csoport bukása 2003 decemberében több mint 14 milliárd eurós veszteséget okozott.

A Cirio-ügy 2002 őszén robbant ki. A zöldség- és gyümölcskonzervek előállítására szakosodott vállalat nem tudta visszafizetni lejáró kötvényét, majd a sikertelen szanálási kísérlet után csődbe ment. Ebben az időben Cesare Geronzi a Banca de Roma pénzintézetet irányította, s a vád szerint a kötvény kibocsátásának megszervezésekor elhallgatta a befektetők elől a kockázatokat, noha tisztában volt a Cirio súlyos pénzügyi helyzetével.

A Cirio-perben 35 ember került a vádlottak padjára, köztük Geronzi három gyermeke és veje is, őket háromtól négy és fél évig terjedő börtönbüntetésre ítélte a bíróság.

A 76 éves Geronzi befolyásos és vitatott személyiség, aki erős politikai hátszéllel rendelkezik. Alig egy évvel kinevezése után idén április elején távozott az olasz Generali biztosítócsoport elnöki tisztségéből 16 millió eurós végkielégítéssel, azaz éves fizetésének ötszörösével. A Parmalat-botrányban és az ugyancsak csődbe ment Italcase ingatlancsoport ügyében is bíróság elé került.