Még ma is rejtély a húsz évvel ezelőtti emberrablás

Infostart
2011. június 27. 19:20
Ma 20 éve rabolták el Farkas Helgát, a lány holtteste sosem került elő. Az ügyben egyik ismerősét elítélték, de az emberölést nem tudták rábizonyítani.

1991. június 27-én az akkor 18 éves szegedi lány Orosházáról indult Szegedre, amikor útközben elrabolták - idézi fel cikkében a lány eltűnését a Délmagyar.hu. Az elkövetők váltságdíjat is követeltek a lány vállalkozó családjától, 500 ezer márkát. A fiatal lány kocsiját, egy tűzpiros luxusautót a nyomozók megtalálták, és több ezer lakossági bejelentést is kaptak.

Évekkel később eljárás indult Csapó József ellen személyi szabadság aljas célból elkövetett megsértése miatt. A férfi azért is bíróság elé állt, mert megvádolták egyik barátja, Juhász Benedek megölésével.

A bírósági vádirat szerint Csapó József és Juhász Benedek a 90-es évek elején több bűncselekményt követett el együtt. Juhász Benedek 1995-ben részt vett egy kecskeméti emberrablásban, ezért menekült a rendőrség elől. Régi barátja, Csapó József bújtatta.

A vádirat szerint a két férfi együtt rabolta el a szegedi diáklányt, de Csapó József félt, hogy a társa elárulja őt, ezért több lövéssel megölte Juhász Benedeket. Farkas Helgával kapcsolatosan a vádirat azt tartalmazza, hogy a két fiatalember lakóhelyükön, Orosházán megismerkedett a jómódú családban élő lánnyal. Elhatározták, hogy elrabolják, és váltságdíjat kérnek a szabadon bocsátásáért.

A lányt Orosháza külterületén megállították és elcsalták egy bérelt garázsba. Ott összekötözték, majd a szerelőaknában magára hagyták. Farkas Helga azóta nem került elő. A két férfi még aznap éjjel felhívta a lány szüleit, és váltságdíjat kértek. Két napig még telefonálgattak, de a megbeszélt találkozókra nem mentek el, azután már nem is jelentkeztek.

Végül a férfit 10 év börtönbüntetésre ítélte a bíróság, amelyet azóta már le is töltött. Farkas Helga ügye pedig közben elévült.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Kovács Lajos nyomozó
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást