Veresegyház polgármestere tagadta büntetőjogi felelősségét

InfoRádió / MTI
2011. május 2. 11:52
Veresegyház független polgármestere, Pásztor Béla a büntetőjogi felelősségét tagadta, a felelősségét azonban elismerte az ellene különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette miatt indult per első tárgyalási napján, hétfőn a Pest Megyei Bíróságon.

Az immár 46 éve regnáló 72 éves polgármester a vádirat szerint az önkormányzati rendelet előírásait megsértve adott el önkormányzati telkeket még 1996-ban, a Somody Imre vállalkozó érdekeltségébe tartozó S + G Kft.-nek, s az adásvételi szerződésben olyan, kötbérfizetéssel biztosított kötelezettséget - közművesítést - vállalt, amelyet az önkormányzat nyilvánvalóan nem tudott teljesíteni. E magatartásával a helyhatóságnak 122 millió forint vagyoni hátrányt okozott.

A vádirat ismertetése után a polgármester védője - szakértői vizsgálatra hivatkozva - azt mondta: a kifogásolt ügyletek nemhogy kárt nem okoztak, hanem összességében több mint 61 millió forintnyi tőkenövekedést hoztak az önkormányzatnak 2004 és 2006 között. A polgármester Somodyval való barátságát, vele szembeni bizalmát hangsúlyozta, és kijelentette: nem érez büntetőjogi felelősséget.