Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Leáldozott az ózdi uzsorásoknak

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Többrendbeli, súlyos fenyegetéssel elkövetett zsarolással és uzsora bűncselekménnyel gyanúsítják azt a három ózdi lakost, akiket a városi rendőrkapitányság leplezett le és fogott el; az akció során több, a gyanúsítottak által évekig fogságban tartott embert is kiszabadított a rendőrség.

Egyedné Novodonszki Éva, a Borsod megyei rendőr-főkapitányság szóvivője felidézte, hogy az ózdi kapitányság pár hónap alatt tizennégy uzsorást fogott el: tavaly novemberben volt az első ilyen akció, majd február 8-án és 16-án, illetve március 7-én volt újabb razzia.

A legutóbbi akció - amely az ötödik a sorban - kedden történt, aznap újabb három embert, egy nőt és két férfit fogtak el a megyei rendőr-főkapitányság bevetési szolgálatának közreműködésével.

A most elfogott három ember - a nyomozás eddigi adatai alapján - az elmúlt években uzsorakölcsönök folyósításából és behajtásából tartotta fenn magát és családját. A sértetteknek általában 70 ezer forint körüli összegeket "folyósítottak" egy-egy alkalommal, amelyekre 50 vagy 100 százalék közötti kamatot kértek - ismertette a szóvivő.

Egyedné Novodonszki Éva közlése szerint az ügy abban különbözik az eddigiektől, hogy a gyanúsítottak négy embert fogva tartottak; volt, akit több mint tíz éve. Dolgoztatták őket és minden jövedelmüket elvették. Durván bántak velük, igénytelen, embertelen körülmények között tartották őket egy "lyukban", enni ugyanazt kapták mint az állatok: maradékot, moslékot, kutyatápot. "Eledelük az állatokétól csak abban különbözött, hogy az ő lábasukban egy kanál volt" - mondta a szóvivő.

A nyomozás során eddig beszerzett személyi és tárgyi bizonyítékok alapján a három uzsorás kétrendbeli uzsora bűncselekmény, ötrendbeli zsarolás bűntett, négyrendbeli személyi szabadság megsértése és egyrendbeli jogosulatlan pénzügyi tevékenység bűntett elkövetésével gyanúsítható.

Az ózdi kapitányság kezdeményezése nyomán a Miskolci Városi Bíróság a nő és a két férfi előzetes letartóztatását egy hónap időtartamra rendelte el - közölte a Borsod megyei bíróság szóvivője.

Az indokok között szerepel a szökés, elrejtőzés veszélye, bizonyítékok megsemmisítése, tanúk befolyásolása és a bűnismétlés veszélye - jegyezte meg Szabó József.