eur:
393.74
usd:
365.16
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Felfüggesztett börtönt kaptak a Révész Máriusz bántalmazásával összefüggésbe hozott rendőrök

Bűnösnek mondta ki és felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte mindkét, Révész Máriusz fideszes országgyűlési képviselő 2006 októberében történt bántalmazásával összefüggésbe hozott rendőrt csütörtökön a Fővárosi Ítélőtábla.

Csaba Attilát bűnsegédként elkövetett testi sértés, valamint bűnsegédként, hivatalos eljárásban elkövetett bántalmazás miatt, Nagy Attilát pedig bűnpártolás miatt ítélték egy-egy év, két-két évre felfüggesztett szabadságvesztésre.

A bíró indoklása során hangsúlyozta: nem az említett rendőrök voltak a bántalmazók, de hivatásbeli kötelezettségük lett volna a képviselő segítségére sietni. Egyikük látta, a másik tudta, mi történt, mégsem intézkedtek.

A másodfokú ítélet ellen - mivel az különbözött az első fokon kiszabottól - a vádlottak és védőik fellebbezést nyújtottak be.

Indoklásában a bíró hangsúlyozta: Magyarország jogállam, amelyben a rendőr kényszerítő eszközt csak akkor alkalmazhat, ha a testi épsége, vagy másoké veszélybe kerül. Hozzátette: kötelessége ugyanakkor beavatkozni, ha valakivel szemben bűncselekményt követnek el. Kifejtette: a kollegialitás nem terjedhet ki bűncselekményben való részvételre.

A táblabíróság álláspontja szerint nem kétséges, hogy rendőrök verték meg Révész Máriuszt. Hozzátette: a másodrendű Nagy Attilának jelentést kellett volna készítenie, meg kellett volna kísérelnie felderíteni, kik követték el a történteket. Ezzel szemben a vádlott nem tett semmit, megszegte hivatali kötelességét.

A bíró kitért arra is, hogy a tanácsa gyakorlata alapján amennyiben a rendőrök követték volna el a bántalmazást, végrehajtandó szabadságvesztést kaptak volna. Hozzáfűzte, nem láttak lehetőséget arra, hogy előzetes mentesítésben részesítsék a két, jelenleg is rendőrként dolgozó férfit. Ez azt jelenti, hogy amennyiben ez a döntés válna jogerőssé, a két rendőr kikerülhet az állományból. Az elsőfokú bíróság ítéletével összefüggésben azt mondta: az nem mondta ki, hogy a rendőrök látták, vagy tudták, mi történik a képviselővel, de azt sem, hogy nem. Nem állapította meg az elsőfokú ítélet azt sem, hogy amennyiben ez a kérdés nem eldöntött, úgy a vádlottak javára kell a tényállást rögzíteni és ezt jelezni kell.

Hangsúlyozta azt is, hogy ebben az esetben jogos védelmi helyzet nem merülhet fel, a videofelvételek alapján akkor még komoly csetepaté nem alakult ki, csak a történtek után támadta meg a tüntetők egy tábora a rendőrsorfalat.

Révész Máriusz 2006. október 23-án 19 óra körül a Rákóczi út - Síp utca sarka közelében a rendőrség demonstrálókkal szembeni csapaterős tömegoszlatása miatt országgyűlési képviselői igazolványát felmutatva a három sorból álló rendőri falhoz ment, hogy számon kérje a történteket. Eközben a rendőrök sorfalába keveredett, ahol hárman-négyen - akik csak rendőrök lehettek - körbeállták, tomfával vagy gumibottal leütötték, majd a földön fekvő, magatehetetlen, védekezésképtelen áldozatot még tovább bántalmazták, rugdalták egy-két percen keresztül.

Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×