Beszélnek-e a Hunvald-ügy vádlottjai a bíróságon?

InfoRádió / MTI
2011. április 12. 06:08
Ma Gál György volt szabad demokrata politikus meghallgatásával elkezdődik a sok száz milliós önkormányzati korrupció miatt indult Hunvald-ügy vádlottjainak meghallgatása a Fővárosi Bíróságon.

A sok száz milliós kárt okozó önkormányzati ingatlanpanamák, több tíz milliós fiktív szerződések, illetve milliós kárt okozó lakáskiutalások és más bűncselekmények miatt - részben bűnszervezetben elkövetett - csalással, vesztegetéssel, hűtlen kezeléssel és hivatali visszaéléssel vádolja a Központi Nyomozó Főügyészség Gál Györgyöt, a VII. kerületi önkormányzat gazdasági bizottságának egykori SZDSZ-es elnökét és Hunvald Györgyöt, a kerület volt szocialista polgármesterét. A vádbeli - 2003 és 2009 között elkövetett - cselekményekért a törvény szerint halmazatban akár 15 éves szabadságvesztés is kiszabható.

Az egyik vádpont szerint Gál nem egyszer a Dob utcai SZDSZ-irodában vette át az áron alul értékesített önkormányzati ingatlanokért járó 20-30 milliós vesztegetési pénzeket, összesen 366 millió forintot. Más vádpontok szerint Gál felhívására Hunvald havi bruttó 300 ezer forintot juttatott az SZDSZ-es politikus fiatal barátnőjének az önkormányzattal kötött fiktív tanácsadói szerződés alapján, és önkormányzati bérlakást is kiutaltak a lánynak, aki rövidesen a piaci ár töredékéért vásárolhatta meg az ingatlant, mi több, használta Gál hivatali telefonját is, ami után az önkormányzat fizette a 150 ezer forintos számlát, majd amikor kapcsolatuk megromlott, a hivatali mobilt Gál felesége vette át, aki még csinált egy 122 ezer forintos számlát a terézvárosiaknak.

A két és fél éve előzetes letartóztatásban lévő egykori SZDSZ-es politikus az előző tárgyaláson tagadta bűnösségét, és azt ígérte, részletes vallomást tesz a terhére rótt cselekmények ügyében.