Szemérem elleni erőszakban nem bűnös - szerzői jogsértésben igen

Infostart
2011. március 30. 13:32
Felmentette a bíróság a szemérem elleni erőszak vádja alól a mohácsi rajztanárt, ugyanakkor szerzői jogok megsértése miatt bűnösnek mondta ki Bosnyák Mihályt. Az ítélet nem jogerős.

Az ügyészség a férfit tizenöt rendbeli szemérem elleni erőszakkal, megrontással, továbbá - a lefoglalt számítógépén talált illegális szoftverek miatt - szerzői jogok megsértésével vádolta.

A vádirat szerint a rajztanár tizenkét év alatti, a felügyeletére bízott gyerekek sérelmére követte el tettét. Nemi vágyát kielégítve évek óta fajtalankodott a diákokkal az iskolai tanteremben, rajzszakköri foglalkozások alatt. Erre az adott alkalmat, hogy bizonyos foglalkozásokon csak egy-két gyermek vett részt.

A pedagógus nem közösült a diákokkal, de hogy mit is tett pontosan, azt nem hozták nyilvánosságra. A per ugyanis a kiskorú sértettel védelme érdekében zárt ajtók mögött zajlott.

A rendőrség az ügyben 2008 decemberében indított eljárást a tanár ellen, miután egy hatéves kislány édesanyja bejelentést tett. Az asszony vizelési problémákkal vitte orvoshoz gyermekét, és mint kiderült, a gond nem testi, hanem lelki eredetű. Az anya elbeszélgetett a lányával, s ennek során derült ki, mi történt vele az általános iskolában.

Így derült fény a bűncselekmény-sorozat egyre több részletére, és nőtt a sértettek köre is. A rendőrök a nyomozás során több száz embert hallgattak meg. A gyerekeket igazságügyi pszichológus, a bíróság által kirendelt nyomozási bíró és ügyész felügyeletével hallgatták ki.

A tanárt 2009 februárjában vették őrizetbe, majd a bíróság előzetes letartóztatásba helyezte a férfit, aki szabadlábon védekezhetett. A mohácsi rajztanár tagadta az ellene felhozott vádakat.

A Mohácsi Városi Bíróság első fokon felmentette a férfit a szemérem elleni erőszak vádja alól, ugyanakkor szerzői jogok megsértése miatt elmarasztalta és pénzbüntetéssel sújtotta.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást