Õrizetbe vették P. Koltai Gábor filmproducert

Infostart
2010. december 8. 20:12
Adócsalás és adóra elkövetett különösen nagy kárt okozó csalás megalapozott gyanúja miatt három gyanúsítottat - köztük P. Koltai Gábort, Koltai Róbert színművész fiát - előzetes letartóztatásba helyeztek.

Az Index iformációja szerint A Magic boys című Michael Madsen-film producere, P. Koltai Gábor az egyik érintett, akit előzetes letartóztatásba helyeztek. A Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága közölte: fiktív számlák felhasználásával a mozifilmek és 3D-s produkciók készítésével, valamint értékesítésével foglalkozó cégek 2,3 milliárd forinttal károsították meg a központi költségvetést, és ez az összeg a nyomozás során még tovább nőhet.

Augusztus 2-án, mikor a VPOP már egyszerre 22 helyen tartott házkutatást az adócsalás ügyben, az Index felhívta az akkor Londonban forgató filmest, aki elmondta, nem nyilatkozna, amíg át nem tekinti az iratokat. A honlap információi szerint a cash credit könyvelőcégét is vizsgálták.

A filmek gyártására és értékesítésére egy komplex számlázási láncolatot hoztak létre, amelyben a filmek finanszírozásában és az értékesítésben résztvevő offshore cégek, valamint az áfa-visszaigénylő pozícióba kerülő gazdasági társaságok mellett hamis, fiktív költségszámlákat kibocsátó cégek is megtalálhatók voltak.

A napokban összehangolt akció keretében negyvenöt nyomozó és járőr részvételével tizennégy helyszínen tartottak házkutatást, amely után öt embert gyanúsítottként hallgattak ki, hármat közülük őrizetbe is vettek, előzetes letartóztatásukat a Pesti Központi Kerületi Bíróság elrendelte.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Sipos Jenõ, a Vám- és Pénzügyõrség szóvivõje
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást