Ki állítja meg a százmilliós kárt okozó fatolvajokat?

Infostart
2010. november 22. 07:31
A fűtési szezonban egyre többen indulnak az erdőkbe fát lopni. Ha rajtakapják a tolvajokat, akkor a büntetés legkevesebb 30 ezer forint lehet, de az új törvény szigora miatt szabálysértési őrizetbe is vehetik őket. Csak a Pilisi Parkerdő Zrt. által felügyelt területen évente ezer-ezerötszáz köbméter fát vágnak ki ismeretlenek, nemcsak anyagi, hanem jelentős természeti kárt okozva.

Falopások országszerte naponta előfordulnak az állami és a magánerdőkben egyaránt - mondta el Lomniczi Gergely. A Pilisi Parkerdő Zrt. szóvivője közölte: idén november közepéig csak az állami erdőgazdálkodók, amelyek a magyar erdőterület felét, egymillió hektárt kezelik, 120 millió forint értékben tettek feljelentést emiatt. Ebben azonban nincs benne az a természeti kár, amit a fakivágásokkal, illetve az élőhely rongálásával okoznak.

A főváros térségében évente ezer-ezerötszáz köbméternyi fát tulajdonítanak el. Ennek jelentős része már kivágott faanyag, amit szabályosan, engedélyek birtokában termeltek ki mások. Ennél súlyosabb a kár, amikor a tolvaj maga vágja ki a fát, válogatás nélkül, fajra és korra tekintet nélkül pusztítja az erdőt - tájékoztatott a szóvivő.

Szerinte fontos lenne tudatosítani mindenkiben, hogy a falopás ugyanúgy bűncselekmény, mint bármi másnak az ellopása. Az állami erdőkben előforduló eseteknél ráadásul a közvagyont dézsmálják, amellyel az egész társadalmat károsítják meg - jegyezte meg.

A fatolvajlást az erdőgazdák elsősorban megelőzni igyekeznek. Egyrészt sorompóval zárják le az erdőből kivezető útvonalakat, illetve folyamatos jelenléttel próbálják meggátolni a bűnelkövetést - folytatta Lomniczi Gergely.

A szóvivő elmondta azt is, hogy a falopás büntetési tétele a 30 ezer forintos szabálysértési bírságtól kezdődik. A szankció mértéke attól is függ, hogy milyen területe és mekkora tételben vittek el fát a tolvajok.

Hanganyag: Gál Ildikó


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást