19 évre ítélték a volt államfőt

InfoRádió / MTI
2010. november 12. 06:30
A tajvani legfelsőbb bíróság kenőpénzek elfogadásáért 19 évi börtönbüntetésre ítélte Csen Suj-pien volt elnököt és feleségét - jelentette be egy törvényszéki tisztségviselő.

Az ítélet fellebbezés eredménye, amelyet a felsőbíróság júniusi ítélete ellen nyújtott be a pár. A felsőbíróság akkor húsz évre csökkentette a tavaly szeptemberben rájuk kiszabott, életfogytig tartó börtönbüntetést.

A tajpeji kerületi bíróság tavaly megállapította, hogy az elnöki pár 3,2 millió dollár értékű pénzösszeggel károsította meg a közvagyont, valamint az elnök legalább kilenc millió dollárnyi kenőpénzt fogadott el egy ingatlanvásárlási tranzakcióban, és további 2,7 millió dollárt cserébe azért, mert hozzásegített egy vállalkozót állami megbízás elnyeréséhez. Ezen kívül a pénzek egy részét tisztára mosták svájci bankszámlákon.

A legfelsőbb bíróság mostani ítélete két korrupciós vádra vonatkozik. A többi vádpontban még ezután hoz ítéletet a bíróság, és azok ellen szintén nem lehet majd fellebbezni. Így büntetési tételük még nőhet.