eur:
393.29
usd:
367
bux:
66545.79
2024. április 25. csütörtök Márk

Sukoró-ügy: őrizetben a Nemzeti Vagyonkezelő volt vezére

A Központi Nyomozó Főügyészség őrizetbe vette Tátrai Miklóst, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. volt vezérigazgatóját és Császi Zsoltot, a cég egykori értékesítési igazgatóját különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette és más bűncselekmények miatt az úgynevezett sukorói ingatlanügyben.

A Központi Nyomozó Főügyészség közleménye szerint a főügyészség munkatársai ma házkutatást tartottak az említett személyek lakásaiban, ahol okiratokat és számítógépeket foglaltak le, majd gyanúsítottként hallgatták ki őket az ügyben.

A megalapozott gyanú lényege szerint a magyar állam képviseletében eljáró Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. 2008. július 30-án csereszerződést kötött egy külföldi befektetői csoport képviselőjével. A csereszerződés tárgyát az állami tulajdonban lévő Sukoró külterületi ingatlan-együttes, illetve az említett személy tulajdonát képező Albertirsa és Pilis külterületén található egyes ingatlanok képezték.

A felek a szerződésben az állami tulajdonú ingatlanok összértékét - valótlanul - 1.084.010.100 forintban, a magánszemély tulajdonában lévő ingatlanok összértékét - ugyancsak valótlanul - 787.400.000 forintban határozták meg. A szerződés arról is rendelkezett, hogy az ügyletben érintett magánszemélynek 296.610.100,- forint értékkülönbözetet kell megfizetnie.

A csereszerződést a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács 2008. július 30-ai határozata alapján az MNV Zrt. képviseletében Tátrai. Miklós vezérigazgató - aki a tanács tagjaként maga is részt vett a döntésben - írta alá, míg jogtanácsosként Császi Zsolt értékesítési igazgató ellenjegyezte.

A csereügylet előkészítésében Tátrai és Császi is részt vett, melynek során visszaélésszerűen alkalmazták az állami vagyonról szóló törvény és a Nemzeti Földalapról szóló törvény egyes rendelkezéseit, megszegték az MNV Zrt. több belső utasítását, valamint az ésszerű gazdálkodás követelményeit.

Az eljárás eddigi adatai alapján a csereszerződéssel érintett Velencei-tó melletti, 70 hektárt meghaladó sukorói terület - csereszerződés időszakára eső - összértéke 1 milliárd 818,3 millió forint. Ezzel szemben a csereszerződésben ezen sukorói területet 1 milliárd 84 millió forintban számították be. A csereszerződésben megjelölt és az ügyben kirendelt szakértő által meghatározott érték különbsége: 734,3 millió forint.

A csereszerződéssel érintett albertirsai és pilisi ingatlanok összértéke - az eljárás adatai szerint - mintegy 193,8 millió forint (amelyből 15,1 millió forintos értéket képvisel a 4. számú főút Monor-Pilis elkerülő szakaszának nyomvonalával érintett terület). Ezzel szemben a csereszerződésben ezen albertirsai és pilisi ingatlanokat összesen 787,4 millió forintban számították be. A csereszerződésben megjelölt és az ügyben kirendelt szakértő által meghatározott érték különbsége: 593,5 millió forint.

A csereszerződésben a sukorói területek 734,3 millió forinttal alulértékeltek, míg az albertirsai és a pilisi ingatlanok 593,5 millió forinttal túlértékeltek voltak. A csereügylet során összesen 1 milliárd 327,8 millió forint értékkülönbség állapítható meg.

Az eljárás jelen adatai szerint Császi Zsolt és Tátrai Miklós előzőekben megjelölt kötelességszegő magatartása folytán a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő olyan szerződést hagyott jóvá, melynek teljesedése esetén az államot 1.327.513.077 forint vagyonvesztés éri. A csereszerződés alapján a tulajdonos-változásnak az ingatlan-nyilvántartásba történő bejegyzésére még nem került sor.

Tátrai Miklós ezen cselekménye különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette megállapítására alkalmas. Császi Zsoltot az ugyanezen cselekményhez nyújtott bűnsegédlettel gyanúsítja a főügyészség.

Mindketten panaszt jelentettek be az őrizetbe vételi és a házkutatási határozatok, valamint a megalapozott gyanú közlése ellen. Tátrai Miklós vallomást tett, míg Császi Zsolt élt a hallgatás jogával. A gyanúsítottak tagadták a terhükre rótt bűncselekmény elkövetését - olvasható a Központi Nyomozó Főügyészség közleményében.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×