Demszky Gábor: Kizárt, hogy gyanúsított legyek a Főkert-ügyben

InfoRádió / MTI
2010. július 27. 12:47
Délben ért véget Demszky Gábor tanúkénti meghallgatása kedden a Városházán a Főkert Zrt. ügyeivel kapcsolatban. A főpolgármester kizártnak mondta, hogy gyanúsított lehet a Főkert Zrt.-vel kapcsolatban indult nyomozásban.

Demszky Gábor a kihallgatás után újságíróknak azt mondta: kizárt, hogy gyanúsított legyen az ügyben. Közölte azt is, nem érez sem politikai, sem más felelősséget a Főkert-üggyel kapcsolatban.

Elmondta, a nyomozók kérésének megfelelően nem adhat semmilyen tájékoztatást a meghallgatásáról.

A főpolgármester szerint a rendőrség részéről "udvariassági gesztus" volt az, hogy a Városházán, saját irodájában hallgatták meg.

A rendőrség még június elején indított nyomozást a Főkert Zrt-nél hűtlen kezelés gyanúja miatt, és vizsgálja a céggel kapcsolatban álló gazdasági társaságokat is. A rendőrség egy korábbi közleménye szerint a nyomozók arra kíváncsiak, hogy a Főkert tevékenysége során kötött szerződései megfeleltek-e a hatályos jogszabályoknak, illetve szabályosan használták-e fel a fővárosi önkormányzattól kapott támogatásokat.

Arra is keresik a választ, hogy a Főkert és a leányvállalatai kezelésében lévő ingatlanok milyen módon kerültek ki a fővárosi önkormányzat tulajdonából, és az ingatlanértékesítésekkel kapcsolatban érte-e vagyoni hátrány a fővárost.

Nem a Főkert az első fővárosi tulajdonú cég, amelynek a tevékenységét vizsgálja a rendőrség. Több hónapja indult eljárás a BKV-val kapcsolatosan, és átnézik a rendőrök a Fővárosi Közterület-fenntartó gazdálkodását is.

Különösen nagy kárt okozó csalás és más bűncselekmények gyanúja miatt büntetőeljárást indított a rendőrség a Főtáv vezérigazgatója ellen is, aki azóta már előzetes letartóztatásban van.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Kálló Izabella összefoglalója
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást